Напълно възможно е да се повтори кошмарът в снега от преди Нова година. Сега даже ще е три пъти повече. Разбрах, че държавата се мобилизира, за да се бори с тази стихия. Това заяви в ефира на Нова телевизия климатологът Георги Рачев.
"На някои места в Родопите нищо чудно да има преспи по метър и половина. Южна България ще поеме основния удар на този снеговалеж. Той ще започне от утре на обяд, ще продължи на Йордановден и се вижда, че ще го има и на Ивановден", каза той. 

"Нека хората, които нямат спешна нужда да пътуват, да отложат пътешествията си", добави климатологът.
 

"По всяка вероятност може да има -22 градуса, но те ще са по планините и в Трън и Кнежа - обичайните места. В останалата част на България температурите ще бъдат от порядъка на -10 и -15 градуса. Това ще задържи тази голяма снежна покривка. Тези -20 се усещат много леко, ако няма вятър. Но, ако има, може да се изстива директно и да се усеща дори като -40", каза Рачев.

"Температурите в цяла Европа ще са по-ниски през Януари месец. На Йордановден температурата на водата ще бъде около минус 1", добави той.

"Съветвам всички зрители да се пазят при предстоящите студове и да не излизат без предпазен или защитен крем. Важно е да не стоят и много време на студа. Хубаво е да не се преминава бързо от много студено на много топло", посъветва лекар от "Пирогов".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ