Застудяването ще е най-съществено в събота и неделя, когато температурите ще паднат до -22 градуса. Това каза Анастасия Стойчева, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН в пред „Фокус“ във връзка с очакваното понижение на температурите в страната през следващите дни.
"Понижението на температурите ще е най-съществено в събота и неделя, когато в Западна България тези валежи по Средиземноморския циклон, който очакваме да премине през Балканския полуостров или малко по-южно от него, ще отминат. След изясняване и стихване на вятъра ще се постигнат температури от порядъка на -20 до -22 градуса.

В отделни райони, където е ясно през нощта на събота срещу неделя, пък и неделя срещу понеделник. може да се получат и по-ниски температури“, обясни синоптикът. По думите ѝ това предстои да бъде уточнявано и до голяма степен зависи от режима на облачността и от режима на вятъра. „Освен това в четвъртък и най-вече в петък максималните температури ще са доста ниски“, прогнозира Стойчева.

„Ако сутринта започнем от температури от -8 до -3 градуса за страната, към 14.00 часа температурите ще са по-ниски отколкото сутрешните. Т. е. в петък очакваме да има динамично нахлуване на студен въздух, така че температурите да са наистина доста ниски“, обясни синоптикът. Тя добави, че в събота също дневните температури ще останат ниски. „Максималните температури ще са в порядъка на минус 7 – минус 13 градуса“, добави тя.