Каква е осигуреността на общинските здравни заведения, за да работят в ситуацията на епидемия от коронавирус и как е организирана системата за заявки за лични предпазни средства, защитни облекла и дезинфектанти.

Това беше темата на среща на кмета Здравко Димитров и председателя на Общинския кризисен щаб д-р Калин Калинов с управителите на болниците.

Всички здравни заведения разполагат с необходимия минимум от санитарни материали. За материалите, които не могат да осигурят по своите договори и възможности, са подадени са заявки към Общинския кризисен щаб. Става въпрос  за допълнително необходими количества във връзка с предприетите мерки за превенция и са изпратени към Националния кризисен щаб.

Както стана ясно в цялата страна има недостиг на предпазни материали и дезинфектанти. В момента по искане на Националния оперативен щаб десетки български фирми произвеждат необходимите количества и се подготвя внос, който ще бъде разпределен по общините. 

Кметът Здравко Димитров поиска от управителите при всеки един проблем, който не могат да разрешат със собствени сили и средства, да информират Общинският кризен щаб и него, за да се взима решение на по-високо ниво. 

Обстановката в Пловдив засега е спокойна, няма регистриран случай на заразен с коронавирус. Общинският кризисен щаб работи на денонощен режим в постоянна координация с кмета на града Здравко Димитров. В постоянна комуникация е и с Областни и Националния кризисни щабове.