Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски дари на Националния исторически музей портрет на Стефан Стамболов и две литографии, свързани с него, съобщава „Фокус“.
 
Едната литография е от вестник „Le Petit Parisien“ от 28 юли 1895 г., а другата от „Le Petit Journal“. Дарението прие гл. ас. д-р Петранка Неделчева от Националния исторически музей. Пред журналисти княз Никита Дмитриевич Лобанов Ростовски коментира, че прави тези дарения, защото много често в България историята се забравя.
 
„Например тази година честваме 140-годишнината от Освобождението на България. Княжество България се основа преди 140 години, защото беше подписан Константинополският мирен договор. Защо този договор ми е много важен, освен, че е важен за България? Моят роднина го подписа от страната на Русия. Моят роднина по лична инициатива вкара тезиси на Берлинския договор, които дадоха възможност за основаване на княжество България. Тази тема в България е почти неизвестна“, коментира още Ростовски.
 
Той разкритикува и изданията, излезли в България, които отричат ролята на Русия в освобождението на България. Князът обърна внимание на твърденията, че руските войски са освободили страната ни само защото са транзитирали към Константинопол. „Този транзит струва на Русия 140 хил. убити и 60 хил. ранени.
 
Даже, ако е вярно това, което конюнктурният популярен журналисти отразява за транзита – това е много голяма стойност за Русия“, допълни още Ростовски.
 
Това не е първото дарение на Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски за български музеи. По повод 10 декември - Освобождението на Плевен княз Ростовски дари на Регионален военноисторически музей - Плевен корица от списание Le Petit Jiurnal от 1896 г.
 
Освен, че е роден в България, княз Ростовски е свързан със страната ни и по още една причина. Той е потомък на княз Алексей Борисович Лобанов-Ростовски, който като опитен дипломат включва три пункта от Санстефанския договор, който факт дава възможност 6 месеца по-късно за създаване на независимо Княжество България и първата българска Конституция. В България този договор е известен като Цариградския договор.