Близкият Изток е синоним на петрол. Всъщност страните там разполагат с изумителните 800+ милиарда барела петрол или почти половината от световните запаси. Но там вече няма какво ново да се открие, предава investitor.bg.

Забравете за първичното публично предлагане (IPO) на Aramco. 

Днес Африка е петролният крал, що се отнася до потенциални находища и проучване, и именно този континент е цел номер едно за инвеститорите, които гледат в перспектива, пише Oilprice.

В поредицата от успешни проекти през последното десетилетие се вижда, че още осем африкански държави се присъединяват към редиците на онези с доказани резерви, като общият брой на страните със залежи на континента достига 28.

Африканският петролен клуб се разраства благодарение на новите големи открития в Гана, Мозамбик, Сенегал, Кения, Мавритания, Нигер, Уганда и Южна Африка.

До момента откритията хвърлят светлина върху 128 милиарда барела петрол и близо 500 трилиона кубически фута доказани запаси от природен газ. Това е 40-процентово увеличение от доказаните количества през 2000 г.

Перспективите за инвестиции в петрол и газ в Африка са благоприятни, а парите продължават да се наливат в сектора.

 

 

Според доклада на Нигерийската национална петролна компания (NNPC) в Африка се подготвят зашеметяващите 194 млрд. долара за капиталови разходи, които ще бъдат конкретно насочени към петролната и газовата индустрии.

Но това, от което инвеститорите се интересуват, е какво следва и кои са най-горещите петролни точки в Африка.

1. Намибия

Намибия е най-доброто все още слабо проучено място на континента. В рамките на половин век са пробити едва шест кладенци - повечето от тях само през последните четири години.

Но Андрю Секанди, инвестиционен съветник в лондонското дружество Alpha Sierra, смята, че геоложкият потенциал на страната е аналогичен на удивително богатите с петрол и газ полета в Бразилия, където според проучванията има 16 милиарда барела запаси на суров петрол.

Поради тази причина американският гигант Exxon вече разработва местните офшорни площи.

Той вече оперира върху 2,8 милиона декара по морския бряг, а през април успя да придобие допълнителни 7 милиона нетни декара в по-дълбоките зони, като проучването на площите ще започне до края на тази година.

Но на сушата има друг потенциален актив, оформящ се в басейна на Каванго, където Reconnaissance Energy Africa е успяла да оформи добивен басейн с размерите на американския Eagle Ford – 6,3 млн. декара, или малко по-малко от 6,9-те милиона декара на басейна в САЩ.

Според Sroule, компания за оценка на ресурсите, Каванго разполага с потенциал от 119 трлн. куб. фута природен газ и 12 млрд. барела петрол.

И тук става въпрос само за шистов добив, като дружеството не отчита конвенционалните процедури.

 

 

Reconnaissance Energy Africa ще започне своята сондажна дейност с три съоръжения в Каванго през първото тримесечие на 2020 г.

Това, което инвеститорите най-много ща харесат в Намибия е следното: В страната е налице един от най-приятелски настроените към петрола и газа режими в Африка, където лицензионните възнаграждения достигат едва 5 на сто.

Това е така, тъй като властите се стремят да превърнат Намибия в следващата Ангола - вторият най-голям производител на петрол в Субсахарска Африка, който е член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Така че, въпреки липсата на доказани резерви в Намибия, страната регистрира най-силно възходящо развитие по отношение на петролната и газова индустрия в Африка.

2. Мозамбик
Мозамбик може да не е сред първите 10 производители на въглеводороди на континента, но страната ще се превърне в основен бенефициент на потока от долари, насочен към петрола и природния газ. Предвижда се близо 45 млрд. долара да бъдат инжектирани в мегапроекти за втечнен природен газ (LNG) в страната, с които да се отключат гигантските запаси от природен газ. 

Мозамбик може да не толкова перспективна, колкото Намибия, но все пак има голям потенциал за сондажна дейност.

S&P Global Platts посочи през миналия декември, че до няколко години Мозамбик може да стане третият най-голям производител на LNG в Африка на юг от Сахара.

Почти 90% от планираното производство на втечнен газ в Мозамбик вече е продадено чрез дългосрочни договори с ключови купувачи от Азия и Европа. И все пак това производство се очаква да започне в годините до средата на следващото десетилетие.
Ключовият играч тук е френската Total SA, която току-що завърши придобиването на 26-процентен дял на Anadarko в LNG проект на стойност 3,9 млрд. долара.

Мозамбик също е дом на мащабния проект на Rovuma за втечнен газ за 23,6 млрд. долара, който се очаква да произвежда 15,2 млн. тона LNG годишно, в сравнение с прогнозираните 12,9 млн. т при Total.

Очаква се окончателното инвестиционно решение на Exxon за Rovuma в началото на 2020 г., а първите производствени дейности са планирани за 2025 г., година след стартирането на проекта на Total.

3. Египет
Масовите открития на петролни и газови залежи и основната инфраструктура превърнаха страната от вносител в износител на изкопаеми течни горива.

Египет също е готова да засили своята енергийна мощ като се превърне в ключов енергиен център, изнасящ ресурси за Европа (която цели да свие зависимостта си от руския газ), Ливан и Йордания.

И макар технически Египет да има съперник в лицето на Израел, когато става въпрос за газ, целият износ на Израел ще преминава през египетските тръби към Европа.

Чуждестранните инвеститори отдавна кръжат над Египет, благодарение на реформите и намаляващите цени на производството на петрол и газ. Никъде инвестициите не са били по-големи: за пет години петролните и газовите компании са насочили 30 млрд. долара към Египет.

Откритите газови залежи на Египет в огромното поле Зохр край бреговете на Средиземно море превърнаха страната в един от газовите стълбове на Близкия Изток с годишно производство от 1,7 млрд. куб. метра газ.

Британският петролен и газов мастодонт BP вече се ангажира с местни проекти за 15 млрд. долара, които са добавени към предишните инвестиции в страната.

Компанията, съвместно със своите партньори, произвежда близо 60 на сто от производството на газ в цялата страна и е на път да увеличи още повече своя дял.

Италианската компания Eni е друг петролен гигант със сериозно присъствие в полето Зохр. Всъщност производството на газ в региона представлява 16% от общата продукция на въглеводородите на Eni.

4. Ангола

Това е история за промяна на режима, която може да заработи в полза на инвеститорите.

Ангола вече е вторият най-голям производител в Африка, след Нигерия. Но десетилетия на корупция и лошо управление на държавната петролна компания Sonangol пресушиха страната, като за това допринесе и кризата с цените на петрола, която започна през 2014 г.

През 2017 г. Жоао Лоренцо пое властта и сега Ангола се надява да примами инвеститорите обратно с един много по-разумен и атрактивен режим.

Като за начало властите там се надяват да продадат акции от Sonangol и редица други енергийни компании, така че съществуват много възможности на хоризонта.

За целта трябва да се приложат големи икономически реформи за привличане на инвеститори и съответните финансови средства. Никой обаче не е забравил грубото лошо управление на Sonangol при предходното ръководство. Затова правителството на Ангола ще трябва да промени рязко статуквото там. Плановете предвиждат първично публично предлагане на Sonangol през 2022 г.

Освен това правителството се надява също да примами инвеститорите да закупят дялове в Puma Energy, в петролното предприятие China-Sonangol и в рафинерията на Кот д'Ивоар.

Властите улесниха инвеститорите да получат пари чрез търговските банки; направиха възможно инвестирането в сектора без местен партньор; и намалиха данъците върху някои петролни находища с 50%, създавайки независим орган за управление на концесиите за петрол и газ.

Отново италианската Eni направи пет петролни открития в Блок 15 само през последните 15 месеца, като прогнозите са за залежи в размер до 1,8 млрд. барела лек петрол.

Следващата година Ангола очаква производството да се увеличи с 35 000 барела на ден, като ще трябва да навакса след спада от над 300 000 барела дневно през последните две години.

5. Мавритания

Мавритания е последното голямо откритие досега, като от Kosmos Energy и партньорът му BP обявиха на 28 октомври, че чрез проучването им в Orca-1 са направили голямо откритие на газ в района на БирАллах.

Страната има потенциала да се превърне в следващия африкански газов хъб и да си съперничи с по-развитите в енергийно отношение съседи на фона на бързото развитие на индустрията за втечнен газ.