Съветът на директорите на Capital Markets Authority (СМА), която основният финансов регулатор на Саудитска Арабия, одобри публично предлагане на акции (IPO) за държавната петролна компания Saudi Aramco. Това се посочва в съобщението, публикувано на уебсайта на ведомството, пишат местни медии.

Проспектът на Saudi Aramco ще бъде публикуван преди подаването му, се казва в доклада. Той ще включва цялата информация, от която се нуждаят потенциалните инвеститори: финансови показатели на компанията, отчет за нейната дейност и подробности за управлението.

Съобщението на регулатора не опоменава точната начална дата за събиране на заявки. Също така не уточнява броя на акциите, които могат да бъдат предложени на инвеститорите.

„Одобрението на CMA в никакъв случай не трябва да се приема като препоръка за приемане на оферта от която и да е компания“, подчертава регулаторът.

„Одобрение на заявление означава само, че то отговаря на законовите изисквания на закона за капиталовия пазар и други приложими правила“. Разрешението за IPO е валидно за шест месеца от датата на издаване, сочи съобщението.

В същото време на уебсайта на компанията се отбелязва, че публичното предлагане на акции ще се извърши на саудитската борса Тадавул. Частните инвеститори ще могат да ги закупят. Правото на покупка ще бъде предоставено на всички граждани на Саудитска Арабия, граждани на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив, както и на някои чужденци, които живеят в кралството.

Сделката се води най-голямата в историята. Първоначално тя беше обявена през 2016 година. Тогава капитализацията на компанията беше оценена на 2 трилиона долара, като бе планирано да се продадат до пет процента от акциите за общо 100 милиарда долара. В бъдеще сделката беше отлагана няколко пъти, главно поради липсата на търсене от чуждестранни инвеститори.

Ден по-рано предложението беше одобрено от престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Той смята, че подкрепата на саудитските бизнесмени е достатъчна за осъществяването на сделката.

Превод: БЛИЦ