Азиатските пазари на акции бележат понижения днес, след като на перспективите за понижение на лихвите от страна на Федералния резерв се противопоставиха опасенията, че първият етап от сделката между Китай и САЩ може да се забави.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI губи 0.33%, след като вчера достигна тримесечен връх, докато японският Nikkei се понижи с 0.35%, след като в предходната сесия нарасна до едногодишен максимум.

На Уолстрийт вчера индексът S&P 500 докосна рекордно ниво по време на сесията, подкрепен от силните резултати на компании, като Merck Pfizer, но в крайна сметка затвори с понижение от 0.08%.

Пазарите изтриха ръста си, след като Ройтерс информира, че според източник от щатската администрация, временното търговско споразумение между Вашингтон и Пекин може да не бъде финализирано навреме, за да бъде подписано през следващия месец в Чили, както се очакваше.

Разочароващият отчет на компанията майка на Google - Alphabet, остави технологичният индекс Nasdaq на червена територия.

Глобалният индекс на MSCI записа леко понижение от 0.06% в азиатската сесия, след като вчера достигна 21-месечен връх.

Откакто по-рано през месеца президентът на САЩ Доналд Тръмп очерта първата фаза на търговското споразумение с Китай, инвеститорите залагат на търговско примирие между двете страни, което пък оскъпи акциите в световен мащаб.

Очакванията за облекчаване на паричната политика на Фед също окуражиха инвеститорите като понижението на лихвите с 0.25 процентни пункта по-късно днес е считано почти за сигурно.

Въпреки това вероятността за ново понижение на лихвите през декември е едва около 30%, в сравнение със 70% по-рано през месеца.

“Смятам, че Фед ще даде ясни индикации, че понижение на лихвите през декември не е основният сценарий на централната банка,” казва пред Ройтерс Томоаки Шишидо, анализатор в Nomura Securities.

Намаляващите очаквания за агресивно понижение на лихвите повишиха доходността по двегодшните щатски държавни облигации до 1.644%, в сравнение с достигнатото в началото на месеца двегодишно дъно от 1.368%.

Лихвата по 10-годишнитеоблигации беше на ниво от 1.833% близо до 1.5-годишния връх от 1.860%, докоснат по-рано през седмицата.

Това помогна на долара да поскъпне спрямо йената. Доларът се разменяше на ниво от 108.86 йени, след като преди това поскъпна до тримесечен връх от 109.07 йени.

Еврото се търгуваше срещу 1.1107 долара, след като се отдалечи от достигнатото във вторник дъно от 1.10735.

Британският паунд се колебае, след като Великобритания взе в решение в полза на провеждането на парламентарни избори на 12 декември.

Паундът за последно се търгуваше на ниво от 1.2861 спрямо долара.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поевтиняват с 0.47%, до 55.28 долара за барел, докато тези на брента губят 0.19%, до 61.47 долара за барел.