Традиционно в България по време празниците се консумират около половин милион агнета. В началото на сезона месото се  продаваше в ценовия диапазон от 14 до 19 лв./кг. В сравнение с 2020 г. цената е с около 15% по-висока.


Това коментира председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев в ефира на БНР.

По думите му очакваният дъмпинг на месо и яйца от внос не се е състоял, благодарение и на контрола от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по граничните пунктове.

"По отношение на млякото съществуват злоупотреби с използване на сухо мляко, или повече вода. Освен че цените са спекулативни, продуктът не е здравословен.

В България глобите за това все още са малки“, коментира той, като допълни, че от НОКА са заявили искания към държавните органи - подкрепата да не е "на парче", за да достигне до всички фермери. 

Караколев съобщи още, че след година прекъсване от 18 до 20 юни край Петропавловския манастир до град Лясковец ще се проведе Деветият национален събор на овцевъдите в България, на който ще бъдат  показани над 1000 чистопородни животни.

Под мотото „Българските храни от български суровини“ пък ще протече изложението на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо. 

Предвидени са атрактивни фермерски състезания по ръчно доене и стрижба, машинен млеконадой на кози, теглене на товари от коне-тежковози, изложение на селскостопанска техника, оборудване и специализирана литература.