Лападът е един от природните дарове на пролетта, който расте свободно у нас. Историята на това полезно растение може се проследи още от античността, пише "Труд".

Свекърва ми издаде тайната за сочно агнешко, всички у дома го обожават

Тогава за римските войски бил спасение срещу изгарящата ги жажда по време на военните походи. Самият Вергилий обявил, че лападът е задължителен за градината на редовия и порядъчен селянин, а Хораций го използвал доста често като слабително средство.

Ацтеките наричали лапада "atlinan", което означава "майка му е водата". 

През Средновековието популярността на растението нараства и то все по-често се включва в приготвянето на ястия.

С годините в Западна Европа започват да се приготвят супи с лапад, както и изискани сосове, които се поднасяли с добре приготвени меса и рибни специалитети.

Печено агнешко бутче на бавен огън, топи се в устата

Вижте уникална рецепта за баница с лапад – полезна за здравето и изключително вкусна!

Необходими продукти:

    • Точени кори – 500 гр.
    • Сирене – 1 ч.ч.
    • Пресен лук – 1 връзка
    • Кисело мляко – 400 гр.
    • Краве масло – 4 с.л.
    • Сода за хляб – 1 ч.л.
    • Лапад – 400 гр.
    • Яйца – 4 броя
    • Олио – ½ ч.ч.
    • Джоджен – ½ ч.ч.

Измийте старателно листата от лапад като отстраните дръжките и жилата по средата на листото. Нарежете ги на ситно заедно с пресния лук и джоджена и задушете всичко в тигана с олиото.

Когато лападът се сготви, около 5-10 минутки, отстранете от котлона и изчакайте сместа да се охлади. След това към нея добавете 3 от яйцата и киселото мляко, в което предварително сте угасили содата за хляб. Накрая към плънката включете и натрошеното сирене. 

Агнешко по стара френска рецепта - истинска наслада за сетивата

Намазнете тавата с маслото, най-добре квадратна, и редувайте по две кори с плънка като поръсвате със ситни парченца масло между слоевете.

Печете пролетната баница с лопуш в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути, след което намалете топлината на 170 градуса и печете още 10 минути, или докато баницата е напълно изпечена.