През изминалата седмица ви информирахме, че чрез най-различни програми богати хора правят инвестиции в чужди държави срещу получаване на гражданство.

След като получат гражданство те вече имат същите основни права както всеки друг гражданин на съответната страна.

И така, колко струва да притежаваме втори паспорт днес? Най-скъпо се оказва в Австрия – 23.75 млн. долара, като страната предлага тази възможност от 1985 г. насам, пише Bloomberg.

По този показател отстъпва единствено на Сейнт Китс и Невис, която е в „бизнеса“ от 1984 г., но при цена от 150 000 долара.

И докато данъкът върху печалбите в Австрия е 28%, то в островната държава е 0. За сметка на това корпоративният данък е 35 на сто или с 10 на сто повече от Австрия.

Паспортът ви в Сейнт Китс и Невис може да е готов след само 60 дни, като за да се случи това, е достатъчно да си купите и имот.

Вторият най-скъп паспорт е този в Кипър (2.375 млн. долара). Данъците в страната са респективно 20% данък печалба и 12.5% корпоративен данък, спрямо 12 и 35 на сто за Малта, откъдето гражданство може да се закупи за 1.065 млн. долара.

Точно за 1 млн. долара може да станете и гражданин на Турция, докато цената за паспорт на Вануату е 226 500 долара. Не се залъгвайте, дори и при нулеви ставки в страната, следва да се има предвид, че наскоро Вануату бе обявена за най-уязвимата от природни бедствия държава в света.  

Още по-евтино е в Гренада (208 250 долара), а също и в Сейнт Лусия, Доминикана и Антигуа и Барбуда (по 100 000 долара).

Осем от десетте посочени по-горе държави, са обявени от МВФ за офшорни зони.