Комисията по досиетата няма да изнесе преди парламентарните избори през лятото данните за агентите на бившата Държавна сигурност в частните електронни медии. Нямаме готовност с проверката за частните печатни медии и ако сега обявим само електронните, може да бъдем обвинени, че стимулираме нелоялна конкуренция, обясни пред "Дневник" председателят на комисията Евтим Костадинов.
Иначе проверката за електронните медии била почти готова. Направени са справки за ръководителите и водещи журналисти в над 300 телевизии и радиа. Хората с досиета не са никак малко, каза Костадинов, но не пожела да даде повече конкретика.
Може би е добре, че малко ще се позабавим, дотогава може парламентът да реши най-сетне да направи поправката в закона за досиетата и да запише, че на проверка ще подлежат журналистите и ръководителите на медии, работещи още след 1989 г., каза Костадинов. Сега се проверяват само извършващите тази дейност след влизането на закона в сила през 2007 г.
Евтим Костадинов отново се оплака, че ръководената от него комисия ще бъде силно затруднена с проверката на кандидатите за евроизборите и за депутати, ако предизборните кампании бъдат съкратени на 21 дни, а не както досега бяха - един месе. Ще си свършим работата, но с цената на денонощна работа, добави той.
Скоро се очаква да бъдат обявени сътрудниците на бившите служби в агенцията по метрология. Между изборите за европарламент през май и гласуването за депутати през юли, вероятно ще бъдат съобщени и прокурорите с досиета. Проверката обхваща около 4 хиляди прокурори. /БЛИЦ