Златните статуетки, урната, стотиците монети и други находки иззети при специализирана полицейска акция в кв. Сарафово, предзвикаха огромен интерес, както от страна на широката публика, така и в научните среди. Тази сутрин Флагман.бг разпространи снимките на артефактите и те се превърнаха в сензация, пише Флагман бг.
Мненията обаче са поляризирани – те или ще се окажат част от колекция с изключително голяма историческа стойност... или абсолютни имитации.

Флагман.бг се допита да двама експерти, за да се посочи евентуална датировка на находките, както и тяхната историческа стойност. Според археолог, който ни консултира, те са намерени на поне 3 различни места, защото са от съвсем различни епохи. 

Това категорично опровергава абсурдната теза, че иззетите артефакти са част от легендарното съкровище на Вълчан войвода. Колкото и комично да звучи в иманярските форуми от сутринта се коментира, че Станимир и Александър са открили имането на митичния войвода, но ги застигнало проклятието му, защото били арестувани и сега щели да лежат в затвора!

Един от археолозите, с когото се консултирахме най-силно бе впечатлен от фигурата на Атлас - изключително запазен експонат. Той е бил спазарен за 3 хил.евро, но сделката пропаднала, защото купувачи не са били ценители, а полицаи под прикритие.  

Според наши източници, ако миниатюрната фигура е автентична, а не реплика, е изключително ценна и с голяма историческа стойност, много повече от 3 хил.евро. Атлас е титан от гръцката митология, осъден от боговете да държи вечно небето на ръцете си. Представата за титана не се среща във вярванията нито на прабългарите, нито на траките, нито на славяните, нещо, което дава нова насока за историята на мястото, където евентуално е намерена фигурата.


Отдясно: по фигурата явно си личи корозия. В района на рамото дори има дупка. Корозия при златото не се наблюдава


Монетите почти със сигурност са медни и автентични. По тях очеидно си личи крозията, която е същият цвят като тази по Атлас

Изработката на Атласа представлява сериозен интерес за експертите, тъй като на пръв поглед е изпълнена с несъвършенства. Това разбира се не изключва възможността да е направена по този начин умишлено - в авангарден стил.

„Видно е, че на места по фигурата има елементи, които показват несъвършен метод на отливка. Например, главата на титана, ако изобщо може да се говори за Атлас в случая, е прилепена към земното кълбо – то сякаш дори „извира“ от нея. Между бицепсите, земното кълбо и главата на фигурата също се виждат и други несъвършености– останал прилепен материал. Допълнително, по части от фигурата се вижда и корозия – нещо абсолютно нехарактерно за злато, което би означавало, че експонатът може би не е напълно чист, а с примеси или предимно състоящ се от мед. Това е видно от зеления цвят при досег с кислород, който е типичен именно за медта, която е един от най-често срещаните метали в света. Този процес обаче е дълъг – обикновено отнема години, така че мистерията е сериозна“, разкриха пред Флагман.БГ експерти, пожелали да останат анонимни.

Въпросната корозия по фигурата е видна и върху монетите, които действително са изсечени от мед. Тя действа като непряко доказателство и за състава на сочената за златна „Фигура на Атлас“.

Подобна е и ситуацията с вазата-урна, по средата на която ясно си личи надлъжен белег, характерен за свързването на две половини. Този метод е познат като отливка и е по-характерен за друга епоха, отколкото за периода, от който би трябвало да е артефактът.


Урната очевидно е изградена от дв половини, което сочи, че е възможно тя също да е правена с отливка

Тези и други белези, свидетелстват, че е напълно възможно предметите да са ако не фалшификати, то поне скъпо струващи имитации, насочени към по-наивни колекционери или богати туристи, убеден е друг от археолозите с когото разговаряхме.

Полицаят под прикритие, който успял с действията си да примами Станимир и Александър разкри, че иманярите са признали пред него, че се занимават с този тип дейност от 12 –годишни, искали по 10 хил. евро за артефактите, а монетите вървели по 300 евро на парче, но бързо били готови да свалят цената, което показва, че или не са знаели стойността на находките или пък с ясно съзнание са пласирали реплики.

В момента предметите се намират в полицейски склад и предстои да бъдат извършени първоначалните огледи от експерти. Този процес е сложен и обикновено дълъг – може да отнеме време до 1 година, а правилното му извършване зависи от много фактори. Засега произходът им е неясен, но мистерията ще бъде разплетена окончателно, едва когато специалистите се произнесат.