Пакет „Мобилност” е много важна тема в нашата страна.


Той представлява една правна рамка, чиято цел е да отнеме бизнес и да преразпредели пазара на транспорта към Франция и Германия, каза в предаването „Денят на живо с Наделина Анева”, председателят на транспортната комисия в столичния общински съвет Карлос Контрера.

Трябва да кажем и да припомним няколко факта свързани с битието на предложената правна рамка. Става дума за обръщане на принципа. Създаването на едни такива тежки регулации и рестрикции на свободната конкуренция, ще доведе до едно преместване на работа ръка.

Проблем е за половината от държавните членки. Икономическата логика на пакета също е сбъркана, заради разтакаването на празни камиони из Европа.

Не виждам кой нормален превозвач ще успее да оцелее при тези условия. Един празен камион с ремарке, който се търкаля из Европа, няма да е добре и за околната среда.

Това значи безцелни курсове и повече замърсяване. Няма нито екологична, нито икономическа логика. Звучи малко лицемерно когато процедурата е към края си, да се започват разговорите тепърва.

Има тежко лицемерие и шизофреност на френската позиция. Според мен позицията на комисията е една особено успешна политическа игра. След днешното решение, ще се върви към приемането на тези правила, въпреки че Европа е разделена, каза още той.

Новите заместник кметове ще стъпят в длъжност януари месец. Ако не затънем в политически противоречия, транспортната комисия може да направи нещо. Никой не е обсъждал също и да се променя цена на еднократен билет за пътуване.

Тази тема се завърта по социалните мрежи и така наречените фалшиви сайтове. Не са водени разговори да се увеличава, или намалява цената на превозния документ.

Това, което е важно да знаят столичани е, че до края на ноември 2020 одина е, че ще могат да се избират превозните документи, те ще бъдат изменяни. Ще се променят също разписанията според най-натоварените линии, както и ще има добавени и закрити такива. Всичко това ще се случва след широка обществена дискусия, не изведнъж, заяви Контрера.