Уволнението ми е функция от публикация в жълт вестник, заяви в интервю за Капитал освободеният от "Нова тв" журналист Георги Коритаров.
- Как си обяснявате уволнението си?

Преди всичко бих искал да се извиня на германския журналист Юрген Рот. Това извинение му го дължа заради разговора, който проведох с него и заради наистина сериозни, формални грешки. Воден от моя професионален рефлекс и опит, направих така, че го поставих в ситуация, при която беше сериозно компрометирано съдържанието на неговата книга. Това, което е било винаги моя позиция, е, че изводи, направени само на твърдения, се наричат клевета. След моя разговор с Юрген Рот върху него остана своеобразното клеймо на клевета. В деня на интервюто обаче получихме на електронната си поща писмо от госпожа Светла Василева, която обръщайки внимание върху начина, по който бях разговарял с Рот, подчертаваше, че той има реални източници на информация и тя е един от тях. Тя пожела да разговаряме. Спазвайки принципа на правото на друга гледна точка, ние я поканихме. Това беше мое решение, както и решение на екипа, с който работя. Когато я попитах зад кой от текстовете в книгата стои тя като информатор, тя посочи абзаца, в който се говори за град Правец като първи частен град. Малко след това дойде и твърдението, че е имало изнудване във формата на публикация в жълт вестник. Нали разбирате, че личност от мащаба на финансовото могъщество на Валентин Златев би могла да бъде изнудвана от фактор от ранга на Осама бин Ладен.

- Защо смятате така?

Защото Валентин Златев, както се твърди в жълтия вестник, има достатъчно инструменти превантивно да се защити от всякакви форми на рекет, изнудване и натиск, ако такива наистина са упражнявани от него. Искам да обърна внимание и върху обстоятелството, че никъде самият той не е посочен като източник или първоизточник, или цитиран по някакъв повод. Така че за мен от формална гледна точка уволнението е функция от публикация в жълт вестник.

- Смятате ли да предприемете действия, за да защитите името си?

Аз не мога да нося отговорност за повечето хора и затова, че те четат жълти вестници. Моето име е достатъчно силно заради професията и годините, през които съм я упражнявал. Това, което правя, е достатъчно доказателство, че нямам причини да се защитавам.

- Как бихте коментирали другите персонални промени в екипа на „Нова телевизия“?

Това вече не ме интересува. Мога само да кажа, че един прекрасен екип, който работеше досега, постепенно бива разбиван.

- Това на новия собственик на „Нова тв“ ли се дължи или поради някакви други причини?

Това не бих искал да коментирам, вече наистина не ме интересува.

- Благодаря Ви, че се съгласихте да разкажете своята истина!

Тя не е моя, а е просто истината. /БЛИЦ