Положението с африканския прах, който буквално засипа Югоизточна Европа, продължава да е тежко. 

България също не е пощадена. 

Силната буря, която се изви днес на места, се развихри и причини щети. 

Облак африкански прах се появи над Западна България, заедно с порция горещ въздух. Това покачи чувствително температурите.

Температурни рекорди в петък нямаше, но за сметка на това изпратихме най-горещия, най-ветровития и най-запрашения ден от седмицата. Днес София се оказа първенец по всички тези показатели. Температурата в столицата достигна 34 градуса. Същата температура беше регистрирана в Кюстендил, Сливен и други градове.

Вятърът беше най-силен в София, Враца... Скоростта му беше 54 км/ч. В планините най-силните пориви на вятъра бяха 122 км/ч. Запрашаването е от пустините на Северна Африка. Тонове прах се изсипаха над цяла Югоизточна Европа, включително и у нас. Преноси на топъл въздух очакваме и през следващите дни, така че видимостта ще продължава да е намалена, съобщава Нова телевизия.

За тежки повреди съобщават наши читатели от населени места край столицата. 

В редица градове се стигна и до прекъсване в електрозахранването. 

Ураганен вятър причини сериозни щети във Враца. Две къщи и десет автомобила са повредени от покрива на Военното окръжие, отнесен от поривите със скорост 90 км в час.

Във Фейсбук потребители споделяха, че след разразилата се буря балконите им са били посипани с пясък. Около 16 часа пък се изви мъгла, а на места небето буквално бе пожълтяло. 

Справка в портала за чистотата на въздуха на Изпълнителната агенция по околна среда показва, че концентрацията на фини прахови частици се движи около пределните норми и на този етап не застрашава здравето. Любопитно е обаче, че станцията на “Копитото” на 1345 м надморска височина в полите на Витоша отчита повишени нива на прах в атмосферата, които в четвъртък преминаха допустимите нива. През нощта срещу събота вятърът временно ще се смени със северозападен и през почивните дни дневните температури слабо ще се понижат; вероятността за валежи все още е малка.

В понеделник в източната половина от страната ще остане без валежи, в западната - на отделни места ще превали, в планините и планинските райони с гръмотевици. Температурите ще останат без съществена промяна.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ