Освен заболелите от коронавирус държавата вече брои и безработните. 72 000 са останали без работа от началото на извънредното положение, съобщава Нова телевизия. 


А малко над 11 000 са намерили ново препитание. Около  22 000 души са запазили работата си по схемата на правителството 60/40.

Всеки трети се страхува да не изгуби работата си. Това показва проучване на „Тренд”.

43% се притесняват,че доходите им ще намалеят чувствително заради ситуацията около коронавируса. 22 на сто също очакват негативна промяна, а едва 16 % са спокойни за заплатите си.

Всеки пети споделя, че няма никакви спестявания, а 43 на сто заявяват, че могат да издържат едва месец без доходи.

Над половината от анкетираните смятат, че икономическите мерки на правителството не са достатъчни. Една трета от хората са доволни от направеното за тях.

След тази пандемия обаче светът няма да е същият, убедени са 81% от българите.

Опашките пред бюрата по труда са обичайна гледка през последните дни. Почти всички наредили се са останали без работа заради кризата с коронавируса. Оказва се обаче, че не целият бизнес а спрял, а дори напротив.

„502-ма души вчера намериха работа, въпреки кризата”, съобщи социалният министър Деница Сачева.

Към момента Схемата 60/40 работи, поясни още министър Сачева, като добави, че благодарение на нея през последната седмица 20 000 служители са били задържани на работните си места.

Тенденциите в търсенето на работници тази година пък е коренно различна, отчитат от Агенцията по заетостта. 

„Обемите са двойно по-малки, сравнени с миналата година. Ако за 10-те дни миналата година са заявени 9000 работни места, тази година са 4300”, обясни Иво Иванов, началник отдел „Анализи и прогнози” в Агенцията по заетостта.

Лидер в търсенето на служители миналата година по това време са били от туристическия бранш. Днес заявките за сезонни работници за летния сезон са единици.

„Въпреки това имаме заявки и за туризма. Примерно в момента и в началото на април са заявени 72 места за камериерки. Като тук има една особеност, те са заявени сега, но наемането ще стане след 15-ти май”, обясни Иванов.

Бум в търсенето към настоящия момент се наблюдава само в земеделския сектор. В Бюрата по труда има запитвания и за висококвалифицирани служители - IT специалисти, лекари, медицински сестри, учители, финансови и счетоводни специалисти също. Интервютата обаче протичат почти изцяло онлайн.