Още класове под карантина. Десетки ученици и няколко учители от различни градове остават у дома, заради коронавирус, само два дни след началото на новата учебна година, обобщава Нова телевизия.

Положителни проби за COVID-19 вече има в училища в София, Русе, Стара Загора и Ловеч. Образователният министър Красимир Вълчев прогнозира - всеки ден се очакват между 10 и 15 нови заразени учители и ученици.

Близо 80 деца от столичното 55-то училище трябва да преминат през PCR тестове за COVID-19, след като са били в контакт с някои от осемте заразени учителки. Готовите до момента проби са отрицателни. Тестването ще продължи и утре.

Под карантина са и над 40 ученици от Стара Загора, заради техен съученик, дал положителна проба. Подобна е ситуацията и в Русе - след като вчера стана ясно, че 16-годишен ученик от Математическата гимназия е с коронавирус. В Ловеч с инфекцията е учителка на второкласници - тя не е била контактна с децата, но се е срещала със свои колеги. 

 След пълна дезинфекция на сградата тази сутрин часовете в столичното 55-то училище започнаха по график. „Успокояващото за всички родители е, че нашите служители и преподаватели, работещи в момента в сградата, са с отрицателни PCR тестове”, заяви директорът на 55-то СУ „Петко Каравелов" – София Таня Иванчева.

Повечето родители  признаха, че са притеснени от ситуацията, но няма да спират децата от училище

Това не е нещо, което е неочаквано. Просто беше ясно, че когато започнем да събираме толкова хора на едно място, колкото и да има мерки и да ги разделим, винаги има риск”, каза Дончо Ангелов.

„Всички деца искат да се върнат в училище и да си водят един нормален учебен процес”, коментира Нели Михайлова.

Според учителите няма как да се стигне до нов случай на зараза. „Учениците нямат много допир един с друг в резултат на създадените разнопосочни движения и разминаващи се междучасия. Всеки ученик знае на кой чин стои, отварят се прозорците. Нямаме притеснение”, посочи Николина Петрова.

Контактните деца ще се върнат в класните стаи в понеделник, ако тестовете им са отрицателни.В Стара Загора ученик от Езиковата гимназия е дал положителна проба, след като се е тествал заради предстоящо пътуване в чужбина. На 15-ти септември е бил на училище.

„39 контактни ученици ще бъдат поставени под карантина днес. От РЗИ ни увериха, че не се налага карантиниране на учители. При нас се спазват абсолютно всички противоепидемични мерки. Учителите са с предпазни маски и шлемове, спазва се и дистанция”, каза директорът на ГПЧЕ „Ромен Ролан” Теодора Николова.

Целият клас в Математическата гимназия в Русе, който беше карантиниран вчера, вече учи дистанционно. Контактни със заразения ученик са били и 4 деца от други паралелки, които също ще останат под карантина.

„Наистина няма такива притеснения, за да се налага да се прави задължително тест на всички контактни”, каза директорът на Математическата гимназия Галина Бобева.

Министърът на образованието Красимир Вълчев е категоричен - засега учебният процес не е застрашен. „Трябва да свикнем с мисълта, че ще имаме болни. Ако имаме по 200 заболели на ден, между 10 и 15 минимум ще бъдат учители и ученици. Тези, от първите дни, няма как да са се заразили в училище, направили са го в друга среда. Може би учителите, които са започнали по-рано работа взаимно са се заразили” , каза той.

Такъв може да се окаже и случаят в Ловеч. Учител с установен коронавирус преди първия учебен ден е бил в контакт с 8 свои колеги през септември.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ