Проф. Божидар Димитров почина на 1 юли на 72-годишна възраст. Той е един от най-популярните български историци, близо 20 години беше директор на Националния исторически музей (НИМ). Божидар Димитров беше министър без портфейл в първото правителство на ГЕРБ с ресор българите в чужбина. Напусна сам, след като беше оповестено, че е сътрудничи на бившата Държавна сигурност.

Преди година се оттегли и от поста директор на НИМ, като излезе в пенсия. Основа движение "Кубрат" с идеята то да се превърне в партия.

Неговият близък приятел проф. Михаил Константинов заяви в предаването „Тази сутрин“ на bTV, че единодушната реакция на симпатия и светла тъга у хората показват какво е свършил професора. Константинов напомни, че Божидар Димитров първи е открил резюме на най-старата българска история на Петър Богдан, чийто пълен текст беше открит наскоро.

Костадин Георгиев – Коцето Калки сподели, че са се виждали често с професорът през последните две години, около Боянския клуб, който са създали заедно. Клубът ще бъде кръстен на негово име, обяви Калки.

Коцето Калки подчерта, че Божидар Димитров се е борил за възстановяване на редица войнишки паметници, както и на Боянската църква.

Поклонението пред проф. Божидар Димитров ще се състои утре – 4 юли, от 10 до 16 ч. в Слънчевата зала на НИМ.