След като вчера и ПИБ декларира, че покривната тераса на апартамента на Пламен Георгиев не е била въобще оценявана от банката при отпускането на кредита за закупуването на апартамента, защото по закон е „обща собственост“ и не може да е предмет на индивидуално придобиване, лъсна въпроса – кой има интерес от организираната кампания срещу шефа на Антикорупционния орган.
 

Част от изявлението на ПИБ, в което изрично се посочва, че терасата е обща част и не е била оценявана

 
И отговорът не е труден. Най-облагодетелстван от скандала е подсъдимият Иво Прокопиев, чието имущество от близо 200 млн. лева.

КПКОНПИ запорира преди година. Или казано с думи прости, Иво Прокопиев има изключителен интерес от дискредитирането на Пламен Георгиев и работата на оглавяваната от него Антикорупционна комисия. И не само интерес, подсъдимия Прокопиев има и възможността да организира мощна дискредитираща кампания срещу Георгиев (а и срещу който и да е друг държавен орган), тъй като притежава, както собствени медии – „Капитал“ и „Дневник“, така и контролира цял куп други издания, като „Медиапул“, „Фрог“ и „Клуб З“, които угодно се поставят в услуга по всякакви негови теми.

Сайтът „Медиапул“ е собственост на Стояна Георгиева – бившата говорителка на ментора на „Агнешките главички“ (към които принадлежи и Прокопиев) Иван Костов, сайтът „Фрог“ е на агентът на ДС „Академик“ (Огнян Стефанов), който почти изцяло се финансира от друг подсъдим със запорирано от КПКОНПИ имущество за над 2 млрд. лева – Цветан Василев, а „Клуб З“ е собственост на подсъдимия за укриване на данъци фармацевтичен бос Огнян Донев.

Ефектът на организирания черен пиар обаче нямаше да е такъв, ако в активното мероприятие не се бе включила и телевизия бТВ.
 


Цяла седмица „терасата“ на Пламен Георгиев бе централна тема във всички новинарски емисии на телевизията, с тази тема тенденциозно и преднамерено започваше или свършваше всяка информационна емисия или всяко публицистично предаване. И това съвсем не е случайно, защото Иво Прокопиев контролира изцяло бТВ, чрез зависимите от него отговорни лица в телевизията, като програмния директор Венелин Петков и дузина водещи на предавания, като Антон Хекимян и Светослав Иванов.

Тези лъсват в публичното пространство, но колко още са „калинките“ на Прокопиев в телевизията, никой не знае. Така организираният от Прокопиев черен пиар придобива зловеща сила. Дори самият подсъдим олигарх, известен с приватизираните за без пари по време на управлението на Иван Костов „Каолин“ (монополист в добива на каолинова суровина) и „Дамяница“, както и с поредица от скандални финансови афери на неговите „Алфа Капитал“ и „Булброкърс“ или с съмнителните „финансирания“, отпускани на негови фирми от пенсионния фонд „Доверие“, лично заяви, в прословутите стенограми „Арго“, че „контролира мейнстрийма“. А тези дни го доказа и на практика.
 

Извадка от стенограмите „Арго“, в които Иво Прокопиев си признава, че контролира информацията в големите медии, т.нар. „мейнстрийм“
 
Докато Нова ТВ, вероятно поради неприключилата сделка по продажбата на телевизията, запази някакъв баланс, то националната бТВ заработи изцяло под диктовката на Прокопиев в кампанията по очернянето на Пламен Георгиев. Летяха дронове с видео от въздуха, представители на т.н. „антикорупционен“ фонд, също контролиран от Иво Прокопиев, получаваха неограничено ефира да излагат твърденията си, въртяха се часове публицистично време с едни и същи внушения срещу шефа на КПКОНПИ.

Трябва да признаем, добре си свърши работата Прокопиев. Който контролира „мейнстрийма“ може да заблуди обществото, да прокара всякаква манипулация, като заглуши напълно истината. А и да очерни всеки един държавен служител така, че и майка му да не може да го познае. А после да говори пак за липса на свобода на словото, за монопол върху медиите и прочие глупости, които от устата на Прокопиев или от страниците на „Капитал“ звучат вече крайно перверзно. Този, който контролира почти всички медии в България – вестници, сайтове и национален ефир, се оплаква от липса на медийна свобода.  

Истината обаче е проста. Цялата тази медийна мощ, използвана в омаскаряването на Пламен Георгиев, има своето просто обяснение. Иво Прокопиев е подсъдим със запорирано от КПКОНПИ имущество на стойност 200 млн. лева. В тази ситуация какво очакваме, Прокопиев да хвали Георгиев за добре свършената работа ли. Е, няма да го хвали – ще го омаскарява с всички възможни средства. А средства при медийния олигарх Прокопиев, както всички видяхме, въобще не липсват.