През последните няколко дни в редица медийни публикации бе зададен въпросът защо Цветан Цветанов напусна българския парламент заради съмненията, че  е закупил имот на непазарна цена, а Лозан Панов, председател на ВКС, не подава оставка заради съмненията, че неговата съпруга е закупила имот на непазарна цена.

Придобивките на Цветанов и Панова са построени от компания „Артекс“, собственост на семейство Мирянови, оказали се „по случайност" кумове на Лозан Панов и неговата спътница в живота. Оставката на Цветанов бе поискана от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Оставката на Лозан Панов може да бъде поискана от Висшия съдебен съвет. И тъй като сме убедени, че те за пореден път ще протакат и обмислят, то нека ги улесним в тази наглед елементарна задача. Просто защото председателят на ВКС много отдавна даде повод на кадровиците на Темида да го отстранят от заемания пост. Панов многократно наруши Конституцията, Закона за съдебната власт, Етичния кодекс на българските магистрати и ред други нормативни правила и актове, които са гръбнак за функционирането на съдебната система, една от трите власти в Републиката. 

Апропо, отказът на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него да разследват вероятните престъпления срещу правото на Панов отдавна граничи с престъпление срещу правото. Ето и фактите накратко: 

Пред декември 2015 г. Лозан Панов престъпи принципа за разделение на властите, атакувайки с остри критики българските депутати заради приети от тях законови промени. Нещо повече – Панов организира малоброен, но шумен и креслив съдийски протест на стълбите пред Съдебната палата в София. Пълен абсурд – призваните да бранят и прилагат закона го нарушават, грубо намесвайки се в работата на нормотворците. 

През март 2016 г. в интервю за „Медиапул“ премиерът Борисов разкри, че Лозан Панов е назначение на ДСБ за председател на ВКС. Панов не отрече публично, а неговото мълчаливо съгласие доказва, че Конституцията е грубо нарушена. Откога политически партии назначават висшите магистрати в държавата?

Връзката между Лозан Панов и партията на Иван Костов за пореден път изплува на бял свят през юли 2016 г. Тогава на полуконспиративна сбирка, ръководена от подсъдимия Иво Прокопиев, председателят на ВКС получава президентска номинация. Ангажимент да му предаде посланието поема лично тогавашният лидер на ДСБ Радан Кънев. 

През март 2017 г. Панов потвърждава близостта си с Радан Кънев и Христо Иванов, свързвани с подсъдимия Прокопиев, участвайки в предизборни мероприятия на техните политически формации. Част от предизборната агитация, която обаче българските избиратели не оцениха подобаващо, бе и гостуването в България на прословутата Лаура Кьовеши, осъществено със съдействието на Лозан Панов. Председателят на ВКС участва в сценария на олигарси за отстрелването на неудобния главен прокурор, но така и не отговори с каква цел лично посещава една от най-мощните адвокатски кантори в София. 

Лозан Панов поиска от президента Радев (незнайно защо от него) изваждане на прокуратурата от съдебната власт, но за разлика от другите висши магистрати отказва да се отчита в Народното събрание, както е длъжен по закон. А когато все пак най-накрая го стори, той засипа българските депутати, легитимен представител на суверена според представителната демокрация, с хули и обиди за тяхната работа. 

Но Лозан Панов отправя безпочвени обвинения не само към Парламента, а и към съда, към „жреците на правото“, с които той протестираше рамо до рамо на стълбите пред Съдебната палата. Според него съдът е просмукан от зависимости и не работи в полза на обществения интерес. Негативното си отношение към черните тоги Панов демонстрира и на практика. Той си позволи брутална намеса в работата на специализираното правосъдие по казуса Десислава Иванчева. Причина за това вероятно е общата им принадлежност към горепосочения задкулисен политико-икономически кръг, ръководен от подсъдимия Иво Прокопиев. 

Действията на Панов все пак провокираха някаква реакция в неговите колеги. Безпрецедентно в най-новата ни история 10 от 14 членове на Съдийската колегия на ВСС зададоха остри въпроси към председателя на ВКС, посветени на критиките му към съда. Но Панов избяга от въпросите, така както избяга и от НАП и от КПКОНПИ (13 пъти според представляващия ВСС Боян Магдалинчев) , издирващи го за недекларирани доходи и неплатени данъци. 
 Като казахме КПКОНПИ, нека да припомним че две съдебни инстанции потвърдиха наложената на Панов глоба, която той обжалваше, заради отказа му да подаде и пред Съдебната палата (КПКОНПИ й е правоприемник) декларация за материалното му състояние.
И в крайна сметка – дали Панов е нарушил закона, криейки придобития от жена му имот под пазарна цена, дали е морално да обжалва глоба пред магистрати, чието кариерно развитие зависи от председателстващия по право Съдийската колегия на ВСС, дали трябва да командирова съдийка от Пещера, която да решава в негова полза дело, по което е страна, дали е длъжен да инициира тълкувателно дело в полза на подсъдими със запорирано имущество (лично председателства заседанието на Гражданската колегия), истината е една – Лозан Панов отдавна няма място във ВКС. ВСС, спите ли? 

Ивайло КРАЧУНОВ