Полицията затяга контрола за Цветница и Великден! Постове на жандармерията вече се разполагат по входовете и изходите на ромските махали.

МВР започна мащабна акция в три столични квартала с преобладаващо ромско население снощи, която ще продължи и днес. Целта е да се направи проверка дали се спазват мерките за извънредното положение, които целят ограничаването на разпространението на коронавируса.

Както вече информира БЛИЦ под блокада временно ще останат кварталите "Христо Ботев", "Факултета" и част от "Орландовци". През 60 пропускателин пункта като ще се само тези, които отиват на работа или имат други уважителни причини.

Освен това на Цветница и Великден ще има засилено полицейско присъствие около църквите и храмовете в цялата страна. Целта на МВР е да ограничи струпването на хора по време на великденските празници.

„В момента всички областни директори правят срещи с митрополитите, за да уточнят къде ще са литургиите. Ще сме там, където има нужда от нас. Спрени са ни почивките, отпуските, ще има присъствие във всички православни храмове, които са около 4000”, заяви вчера на извънреден брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

БЛИЦ TV: МВР обяви нови извънредни мерки заради COVID-19


„Да не допускаме струпване. Може да се стигне и до конфликтни ситуации, но все пак всички да запазят търпение. Ангажираме целия ресурс”, заяви директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Мерките включват и непрекъснат контрол на междуградските контролно-пропускателни пунктове, както и проверките на хора, които са под карантина. Към момента те са около 24 000. Образувани са близо 640 досъдебни производства за неспазване на мерките.

„Да има движение, само когато трябва да се посети възрастен. Няма да намалява работата по КПП-тата, както и Пътна полиция няма да намалява работа”, заяви директорът на ГДНП Христо Терзийски.

„Не сме подценявали контрола за карантина. Около 24 000 се контролират. Впечатленията са положителни”, заяви Иванов.

От полицията са отчели спад на телефонните измами, както и на кражбите от началото на извънредното положение.