Районна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Петко П. от село Иганово, на 42 г., за това, че на 24.09.2019 г., в землището на гр. Хисаря, е отнел чужди движими вещи от владението на друг, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това заплашване.


Обвиняемият Петко П. работел като пастир на стадо крави на местния животновъд от Миромир Иван К.. На 24 септември 2019 г. бил извел на паша животните в местност в землището на Хисаря. Наблизо минавала река, където имало тръба с течаща минерална вода-така нареченото от местните хора Банче. По това време пострадалият мъж-Ангел А., на 63 години от Варна отишъл там да се къе. Човекът имал вила в Хисаря.

Той се познавал с жената, с която Петко П. живеел на съпружески начала, тя също била пастирка. Двамата били наети на работа от собственика на животните. Жената продавала мляко на пострадалия, когато идвал в града. Докато пострадалият бил във водата, към него се приближил Петко П. и насочил нож с думите: „Давай 50 лева. Дължиш пари. Вземал си мляко, без да плащаш. Сега ще те заколя. Тук никой няма да те чуе“. 

Пострадалият се уплашил, излязъл от реката и тръгнал към дървото, където си бил оставил вещите. Пастирът отново се приближил с ножа, насочил го към сърцето му и поискал пари. Петко П. държал в едната си ръка и белезници, като заплашил пострадалия, че ще го върже с тях и ако не му даде пари, ще му отреже главата и ще я хвърли в реката. 

Ангел А. отговорил, че не носи пари и показал вещите си. Обвиняемият пребъркал джобовете на панталона му и оттам взел ключодържател с четири ключа. След това се отдалечил и предупредил пострадалия да стои на мястото и да не мърда. 

По-късно е бил подаден сигнал на тел. Петко П. е задържан от полицейските служители край реката и от него са иззети ключовете, белезници и нож с дължина на острието 11 см. 

Спрямо пастира е взета от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ