Община Свищов, Исторически музей Свищов и Съвет по туризъм – Свищов канят всички на XIII-тото издание на фестивала на античното наследство Орел на Дунава. 

Тринадесетото издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“ ще се проведе от 2-ри до 4-ти юни 2017 г. и ще включва над 260 реенактори от Италия, Германия, Румъния и България. Сред групите, заявили участие в ХIII Фестивал са най-влиятелната група за антични исторически възстановки в Европа, „Групо Сторико Романо” от Рим, Италия, атрактивните румънски групи за възстановки „Камп Виртус”, Асоциация „Данаис” и танцьорките от „Нимфе Дачии”. Виртуозните ездачи от „Багатур” и Уникалното огнено шоу на Oгненa група „Феникс” от Козлодуй и тази година ще застанат до домакините - свищовските реенактори от „Първи Италийски легион”, за да представят най-доброто от българските възстановки на свищовска сцена. 

В програмата са заложени както утвърдени събития като голямата битка на римляни и варвари, антични танци, демонстрации по виртуозна конна езда, парад по улиците на Свищов, така и новости. На сцената на Нове се очаква популярният кулинарен експерт и ТВ водещ Петър Михалчев да проведе майсторски клас със свищовски ученици и да журира кулинарната битка между участващите исторически групи, което ще завърши с масова дегустация от публиката.

Организатори на събитието са Община Свищов, Исторически музей - Свищов и Съвет по туризъм - Свищов. По време на фестивала, кмета на Свищов ще връчи традиционните награда "Орел на Дунава" за принос в популяризирането на българското културно и награда "Орел на Дунава" за принос в опазването на културното наследство.    

Лауреат на Златния орел за опазване на културно-историческото наследство е един от най-изтъкнатите български траколози и специалисти по тракийска археология Проф. Диана Гергова. Лауреат  на Златния орел за популяризиране на българската култура е скулптора и политик Вежди Рашидов.

Програма на фестивала: 

Петък, 2 юни
Античен град „Нове“

10:00 – 14:00      Антични състезания за деца „Бързи, смели, сръчни“: Предизвикателството на античните спортни игри, с участието на училища и клубове от Свищов и Белене. Провеждане на състезания в дисциплините от древните тракийски и гръко-римски спортни игри.  
17:00 – 19:00      Научна конференция „ Древното наследство – открития и перспективи“. Откриване на изложба в „Посетителски център Нове“;
19:00 – 21:00      Церемония по откриването; запалване на огъня на фестивала, освещаване на знамената, връчване на символите на Нове от Кмета на Императора. Обявяване на резултатите и награждаване на участниците в състезанията по писане на есе, състезанието за рисунка, състезанието за древна история. Огнено шоу;
21:00 - 21:15     Връчване на наградите „Орел на Дунава“ за принос в опазване на културно-историческото наследство на проф. Диана Гергова;
След 21:30    Рок концерт на Форума в Нове: „Стенли Стефанов Проджект”, „Балканджи”.

Събота, 3 юни
Античен град „Нове“

09:00 – 21:00     Римският походен лагер и варварският лагер - отворени за посетители
10:00 – 14:00      Сутрешно шоу: Гладиаторски битки, древна римска кухня, ритуали, занаяти; Древна походна кухня – кулинарна презентация на CHEF Петър Михалчев и учениците от ПГЛПС Свещов. Кулинарен състезание между групите участници за автентична древна кухня с приготвяне и презентиране на ястията пред компетентно жури, съставено от историци, гастрономи и готвачи.
14:00 – 18:00     Следобедни представления: състезания за сила и бързина с участието на публиката; демонстрации, танци, обичаи и ритуали, дегустации – на различни места в крепостта Нове, с участието на Групо Сторико Романо, Нимфите от Дакия, Багатур, Първи Италийски Легион, Камп Виртус, Асоциация Данаис, Виртус Антика;
18:30 – 19:00      Връчване на наградата „Орел на Дунава“ за популяризиране на културно-историческото наследство на г-н Вежди Рашидов, увертюра - виртуозните изпълнения на Багатур и Пагане.
19:00 – 20:00     Представления на групите: Специално участие на световноизвестния музикант Теодосий Спасов и фолклорен танцов ансамбъл „Творецът”, гр. Свищов.
След 20:00               Голямата битка между даки и римляни: Войната на Император Траян Първата Дакийска война е подготвяна още от първите месеци след възкачването на Траян. Кампанията се води с цел възстановяване на авторитета на Рим след пораженията на Домициан. Бойните действия започват през 101 г., когато легионите нахлуват отвъд Дунава, напредват решително и се насочват към главната крепост Сармизегетуза. Вождът на даките Децебал е принуден да капитулира и приема условията на Рим: да върне всички избягали роби и дезертьори, да предаде обсадните машини и определено количество оръжие, да разруши укрепленията по Дунава и да приеме римски гарнизони.

Неделя, 4 юни
По главните улици на  Свищов

11:00 – 13:00     Тържествен парад на групите по улиците на Свищов,  Загасяне огъня на Фестивала, Обща снимка на участниците. Награждаване на участниците. Закриване на Фестивала.

www.EagleOnTheDanube.org