Фламенко принцесата на ХХІ в. Естрея Моренте ще пристигне в София на 3 октомври с директен полет от Мадрид. Освен от музикантите и техническия екип, тя ще бъде придружена и от съпруга си, известния тореадор Хавиер Конде. "Няма по-красив тореадор от него", категорична е Естрея.
Двамата се запознават в родния град на Естрея, Гранада като виновник за това е баща й – великият фламенко изпълнител Енрике Моренте, който е възпитал почитанието към бикоборството у децата си. "От съвсем малки ни водеше на корида и казваше, че когато бикът говори и тореадорът е пред него не трябва да се пее дори", си спомня певицата. Естрея Моренте и Хавиер Конде са щастливо оженени от седем години и имат две деца.
В деня на пристигането си Естрея ще се срещне с представители на медиите. На 4 октомври Естрея Моренте и Хавиер Конде ще разгледат забележителностите на София и по-специално храм-паметника “Св. Александър Невски” и ротондата “Св. Георги” и ще разходят из града.
Естрея Моренте проявява специален интерес към българския фолклор и нашето розово масло. "За първи път ще посетя България, но още през 1990 г. баща ми включи в свой проект известния хор "Мистерията на българските гласове" и оттогава искам да опозная мястото, откъдето извират тези чудесни мелодии…мисля, че в музикално отношение си приличаме. А също така съм луда и по известната българска роза…казват, че била мехлем за кожата.", заявява певицата.
Естрея Моренте ще представи на българска сцена на 4 октомври тази година в зала 1 на НДК спектакъла “Mujeres”(“Жени”), съпроводена от китаристите Хосе Карбонел Муньос “Монтоита” и Хосе Карбонел Серано, Ремедиос Ередия, Соледад Моренте и Виктория Муньос – палмас, (характерното за фламенко пляскане с ръце) и Анхел Габаре - кахон. Прекрасната Естрея заявява, че "дуендето извира, когато артистът забрави къде е и се остави да го води просто вдъхновението, това е онзи момент на пълно разбирателство между нас и публиката.".
"Последният път, когато бях в залата на концерта на Естрея в Ню Йорк преди няколко месеца, публиката я аплодираше 25 минути и тя трябваше да изпълни цели 5 биса.", с нескрита радост споделя тореадорът Хавиер Конде. Затова и Естрея ще се завърне отново там през февруари 2009 г., за да пее в най-престижната зала – Карнеги Хол. Но преди това ще зарадва българските си почитатели на 4 октомври в зала 1 на НДК.
Ограничено количество билети за концерта на фламенко певицата Естрея Моренте все още могат да бъдат намерени в билетен център на НДК. /БЛИЦ

Светлана Славкова