Автоматична "библиотекарка" - библиомат пуска в експлоатация Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" в Шумен, пише "Монитор". 

Едно от най-големите книгохранилища у нас въвежда нова услуга за своите читатели, като им предлага възможността да заемат книги за дома и да ги връщат в удобен за тях момент, несъобразен с работното време на институцията. Услугата ще е възможна чрез монтираните на централния вход на библиотеката външни станции за заемане и връщане на литература. Официалното откриване на библиомата ще бъде в пет следобед на 10 май.

Станцията за връщане на литература е клетка, в която читателят пуска книгите, които трябва да върне на библиотеката, и в рамките на следващия работен ден те се отписват от читателския му картон. По същия начин ще могат да се заемат книги, които читателят е заявил предварително.

Станцията за заемане на литература (библиомат) представлява програмируеми клетки, всяка с електронна ключалка с код. След направена заявка на имейла на библиотеката [email protected] или на телефон 0879060070 читателят ще получи sms съобщение с номер на клетка и код за достъп, след което в рамките на 24 часа ще трябва да си вземе заявените книги и да освободи клетката. Библиоматът е с QR кодове за бърз достъп до имейла и телефона за заявка на литература.

Станциите за заемане и връщане на литература са под видеонаблюдение.