Камерата на БЛИЦ засне двама войводи от Сдружение „Хайдути“. Иван Тонев и Данаил Димитров в реалния си живот имат съвсем други професии, но когато облекат народните носии и препашат саби и пищови, се превръщат в Иван Гърбача-байрактар на четата, и в Танас Гаврилов.

Двамата мъже разказаха плановете на сдружението и до къде е стигнало заснемането на филма „Смутни времена“, който се прави по исторически данни на писателката Вера Мутафчиева. Нейната дъщеря-Рада, наскоро изпрати  писмо до войводите. В него тя благодари за това, което четата прави, и казва, че е горда с филма, който предстои да се появи на бял свят в края на тази година. 

Наскоро бе представен трейлърът на „Смутни времена“. Той предизвика истински фурор и вълна от родолюбиви чувства. Лентата ще ни пренесе в края на 18-и и началото на 19-и век. Тогава в Тракия върлуват еничарите и кърджалийските орди. Грабят, убиват, безчинстват. Именно в този период българите се пробуждат, започват да вярват, че могат да се борят и да бъдат свободни. 
„Колко голямо сърце трябва да имаш, да отделяш толкова много лично време и средства и да твориш филм, който да оставиш на бъдещите поколения, за да се знае и помни какво е преживяла държавата ни“?, попитахме събеседниците си. „Важното е сърцето да е българско!“, отговори Иван Гърбача. 

Лентата се финансира със собствени средства от сдружението, в което в момента членуват около 60 души от цялата страна. Всички те носят в душите си обич към Родината и гордост, че са българи. Войводите са консултирани от историци, филмът се работи от професионални  сценаристи и режисьори. В момента се оглеждат местата, където ще бъдат заснети сцени от лентата. В нея участват и професионални актьори, известни лица, но техните имена засега се пазят в тайна. 

 

 

 


Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ