Режисьорът Мария Маркова пое управлението на Дома на НХК. Талантливата бургазлийка е новият ръководител на културния център, където в момента тече основен ремонт. Стартът на дейностите бе даден на 5 юли м.г. и се очаква да приключат през есента на 2020 г. 


Мария Маркова

След откриването сградата не само ще има нова визия, но и ново име -  Културен дом-Бургас, и ръководство, което ще го превърне в емблема на културните дейности в града. 

Мария Маркова потвърди информацията.

"Поемам управлението на НХК с ясното съзнание, че на мен и целия екип ни предстои много работа. Ще вървим стремглаво към развитието на културните ценности в Бургас, като очакванията ми са Културният дом на Нефтохимика да се превърне в емблема и ядро на културните дейности в нашия град", каза Маркова пред Флагман.бг.

Тя е един амбициозен и успял човек, въпреки крехката й възраст. Само на 27 години е, но вече има сериозна кариера зад гърба си и продължава да се развива. Възпитаничка е на Националното училище за танцово изкуство в София. Завършва „Руска филология”, а след това и „Режисура” в Пловдивската академия.

През 2011 година се завръща в родния Бургас и пет години работи в Държавната опера. Две години е преподавател в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”. От три години е управител на две големи търговски предприятия, свързани с изкуството. Създава и управлява Частен театър Маркова.

Преди няколко месеца дебютира като режисьор-хореограф в „Приказни сезони”, а по-късно представя и другата си премиерна постановка „От табора до небето“.