Официално откриха Епископската базилика на Филипопол. На събитието присъства и Нейно Превъзходителство Херо Мустафа. 

Ето какво каза кметът на Пловдив Здравко Димитров по този повод.

Днес сме тук, в този прекрасен културен институт, където хиляди години преди нас са стъпвали смирено нашите предшественици, гражданите на Филипопол. Базиликата е била изключително красива и представителна.

Днес ние имаме щастието да бъдем тук, когато Епископската базилика на Филипопол възкръсва след дълги години археологически проучвания и реставрация, за да се докоснем отново до нейната красота и величие.


Днес е ден за благодарност към всички, които помогнаха и работиха Базиликата да стане част от съвременния Пловдив. Днес откриваме един забележителен културен център, който несъмнено ще се превърне в новия притегателен център на града ни. Този нелесен проект беше започнат от моя предшественик Иван Тотев с подкрепата на съветниците от Общинския съвет от предишния и настоящия мандат и с усилията на администрацията, за което им благодаря.

Благодаря и на фондация "Америка за България" за подкрепата и партньорството в този нелек път, който извървяхме заедно от 2015 година досега и специално на г-жа Нанси Шилър, за която този проект е лична кауза.


Вписването на Базиликата в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти е неоспорим успех и ще продължим да работим заедно, за да получи това културно наследство най-високата международна оценка.
Благодаря на археолозите – на екипа от Регионалния археологически музей, воден от Елена Кесякова и Жени Танкова, и на реставраторите под ръководството на доц. Елена Кантарева.

Има и един специален човек – епиграфът, четецът на древни книги Николай Шаранков, благодарение на когото днес знаем, че базиликата е била дом на епископа на Филипопол още през 4 век.


Специални благодарорности към Министерството на културата, без чиято помощ днес нямаше да сме тук.
Не бива да забравяме заслугата на стотиците доброволци, които помогнаха за разкриването и съхранението на тези чудни мозайки.

Признателни сме на бизнеса и гражданите, които се обединиха във фондация „Приятели на Базиликата – Пловдив“ , които със своите дарения помогнаха храмът да стане оживен културен център, привлекателно място за деца и възрастни, пловдивчани и гости от България и света.