Италианецът Аджим Сулай спечели голямата награда “Златен Езоп” на XIX Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2009.
Под председателството на изтъкнатия наш художник проф. Андрей Даниел авторитетното международно жури извърши селекция на творбите и отличи най-добрите от тях.
За участие в 6-те конкурсни раздела бяха получени 2391 творби на 799 автори от 66 държави от 6 континента. Участниците от чужбина са 563, а от България – 236. Почти половината от творците са нови участници, които изпращат за първи път свои творби за конкурса. Това бе оценено от журито като доказателство за нарастващата популярност на Международното биенале. Радостен е фактът, че 541 автори даряват творбите си, които ще обогатят художествения фонд “Хумор на народите”, съхраняващ досега 38 500 произведения на 9 000 автори от 173 страни.
Оказва се, че габровското Биенале е популярно и в доста далечни страни като Австралия, Аржентина, Бразилия, Виетнам, Египет, Израел, Индия, Индонезия, Иран, Китай, Куба, Мексико, Мианмар, Нигерия, Сирия, Тайланд, Тунис, Филипини.
След прецизна селекция журито допусна за участие в изложбите 950 творби на 489 автори от 56 държави. /БЛИЦ