На 1 юни (понеделник), от 17.30 ч., в Народната Библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” ще се открие изложбата „Научно-техническото наследство на Леонардо Да Винчи“ (Винчи 1452 – Амбоаз 1519), съобщиха от Италианския културен институт в София.
Изложените макети и скици учудват със своята съвременност, доколкото се отнасят до проекти, намерили своята реализация в много по-нови времена. Както е известно, Леонардо е художник, скулптор, архитект, инженер, анатом, литератор, музикант, изобретател и е считан за един от най-големите гений на човечеството.

Изминали са почти пет века от неговата смърт, но и до днес се изпитва огромно възхищение от безграничната му изобретателност, особено когато човек си даде сметка как неговите наблюдения стоят в основата на съвременната наука. Леонардо в действителност оставя скици, бележки, изчисления, изследвания върху човека, растенията, животните, скалните образувания, звездите и др. И всичко това с една единствена цел – да открие себе си и собственото си място сред природата, да се убеди, че човек представлява малък свят, свързан с станалата част от вселената.

Необятното му познание и интереси във всички области го разкриват като всеобхватен гений, преодолял границите на обикновените човешки възможности.

С тази изложба Институтът, Народната Библиотека и Музеят във Винчи желаят да предоставят на посетителите възможността да изследват отблизо изобретенията на Леонардо и тяхното практическо приложение - видно от макетите на асансьор, водно колело, скоростна кутия, многоцевна картечница, летателна машина, хидравличен трион, плавателен съд с двоен кил, въртящ се мост, въздушен винт, печатарска преса, струг за пробиване на отвори и т.н.

Посетителят на изложбата остава запленен пред актуалността на изложените скици и макети, въпреки че те представляват само малка част от богата колекция на музея, който родният град на Леонардо му е посветил. /ProntoSofia