„Плувам в първи коридор. В трети пръхти корем от неустановен пол. В пространството помежду ни се бухва с плавници Леонид Брежнев, маршал, четири пъти Герой на Съветския съюз, трижди Герой на Народная республика Болгария. Не бих го сбъркала с никой друг заради гъстите вежди и гръмотевичния поглед. Признавам си, че ме привличат буреносни мъже...”. 

-
Това е началото на новия ви роман.  Затова ли  свързват  „Купонът е тук, скъпи Питър”  с един  световен лидер от близкото минало  Леонид Брежнев, който присъства още  в първата страница на книгата ви?

- Вярно е, че  романът ми  започва с една сцена с Брежнев, но сцената е там,  за да въведе читателя веднага във времето,  в което е расла една от главните ми героини, Лора.  Така  избягвам обясненията относно  възрастта на жената. В главите, където последователно се появяват  и другите герои, пак ползвам  някой отличителен белег или личност от съответното време и град, с които е свързан описаният  герой.

-Какво цели провокативното заглавие на новата ви книга, че „Купонът” е тук, в нашата страна, така ли? Не виждам  доказателства за това. След като младите системно напускат страната?

-Напълно нормално е  младите да се изнасят. Човек трябва да види други държави и народи, за да сравнява. Понятията  се изясняват след като човек получи опит, разгледа  света.

Ние като бяхме по-млади искахме неистово да видим света, ама не можеше, не разрешаваха. Беше привилегия за малцина. Така че, оставете на хората сами да избират.

-Към кого е отправен призивът ви за присъединяване към  „Купонът...”? Към тези, които заминаха в чужбина, или към чужденци отзовали се в  България?

-Книгата е за онези странно преплетени връзки в живота,  които често ни правят свидетели на собствената ни съдба, сякаш предначертана   извън нас самите. Но...трябва да оставя малко от  тайната  за читателя ми, за да стигне до последната глава на романа,  нали?

-Авторското  ви име  е много провокативно – хем Детелина, хем Барутчиева – мир и война – това ваш псевдоним ли?

-Това си е името и фамилията ми по рождение. Пък който иска,  нека го приеме като псевдоним.

-Смятате ли сегашната  действителност за благодатна откъм събития и образи?

-Смятам, че днес на всяка крачка  и у нас,  и в чужбина, има огромно поле за хумор. Друг въпрос е доколко писателят  може да  пресъздаде  поднесените му на тепсия събития и случки. Хуморът е връхната точка , резонанса на един автор, когато трябва да отреагира  на явленията в социума... през смеха на читателя.

Репликите и разговорите са взети от самия живот. Надявам се читателят да се посмее.Четвъртата поред книга на Детелина Барутчиева „Купонът е тук, скъпи Питър”е  издание на „Изток  – Запад”,  вече е на пазаря и може да се купи освен в книжарниците на Сиела, Хеликон, Нисим, Български книжици, Университетска , така и онлайн, или от самото издателство на „Стара планина”5.

Авторката Детелина Барутчиева  има още три издадени книги, а разказите й  от книгата „Здравей-Довиждане” са излезли в аржентинското издателство „Синергия” . За разказа „Жаба принц” Барутчиева получава награда на Международния литературен конкурс, който се организира от Форума на жените от Средиземномворието.
 
Силвия  РАДЕВА, БЛИЦ