Комисията за отнемане на имущество в полза на държавата води разследване срещу бивши спортисти, които са се занимавали със сводничество. Няколко са случаите досега и сме поискали да се наложи запор върху имоти и парите им, съобщи председателят на комисията Стоян Кушлев.
Единият от тях е бившият футболист Георги Бибишков, който е осъден в Гърция за трафик на хора и комисията води дело за отнемане на имуществото му в благоевградския съд. Светослав Христов, пак бивш футболист, също е осъден за сводничество. Кушлев информира, че ДАНС работи и по сигнала за един много известен бивш футболист, които участва в схема за трафик на хора.
Комисията е поискала да се наложи запор върху имуществото и на четирима кметове на села. Срещу тях има дела за организиране на незаконен хазарт, уточни Кушлев, но отказа да назове имената им с мотива, че предстоят избори.

На бившия директор на “Кремиковци” Александър Томов е запориран един имот в Студена, който от малка къща се е превърнал в палат. Кушлев се похвали, че с помощта на европейски служби има запорирани сметки в Швейцария на българи, срещу които се водят дела. Той дори цитира пасаж от Евангелието от Лука – “Няма нищо скрито, което да не се открие”.
Комисията е запорирала 4, 5 млн. лв. на бившия директор на “Топлофикация – София” Валентин Димитров, станал популярен като Вальо Топлото. Освен това ще иска в полза на държавата и трите атрактивни имота в Бели Искър. В банка в Швейцария Топлото има още 3, 5 млн. евро, които са зопорирани.
197 млн. лв. е сумата, която е запорирала комисията досега от нейното създаване. /БЛИЦ