Има задръстване на производствения тръбопровод. Той е като поточна линия - в него хвърляте енергия, труд и ресурс. Когато спрат да се хвърлят стоки в него, излиза баластра. Това по линия на предлагането. Когато няма стоки, цената им е по-висока.

Това заяви в ефира на "Здравей, България" икономистър Кузман Илиев. 

"Банките се страхуват от рецесия", добави той.

"Когато имате високи цени на енергоресурсите има тенденция фабриките да затварят кранчетата", каза Илиев. 

"Германия беше в последното тримесечие на миналата година в рецесия. В САЩ инфлацията е с 40-годишен връх", подчерта експертът. 

В студиото бе и Лидия Шулева: 

"Освен горещата война в украйна, ние вече сме в икономическа война. Световната промяна е факт. Ние сме в икономическа война. Когато има такова нещо, има и последици. Доколко тази война ще продължи и в какви размери и посока, зависи от това как ще приключи горещата война", заяви тя. 

Според нея в момента е трудно да се правят прогнози, докато гърмят бомби. "Докато там нещата не се успокоят, не можем да правим сериозни прогнози", каза тя.

"Когато има шокови ситуации на пазара, първо трябва да помислим за туширането на напрежението сред слоевете, които ще са първите и най-тежко ударени от тази ситуация. В България имаме такива хора. Трябва мерки за компенсация за тях, защото те най-тежко ще поемат шока от случващото се", добави Шулева. 

По думите на Кузман Илиев санкциите работят двупосочно - удря Русия и гражданите й, но удря и европейците. "В момента не можем да се изхраним  Европа, защото светът косвено се раздели на икономически и военни блокове", смята Илиев.