Депутатите приеха големи промени в Изборния кодекс този четвъртък. Централната избирателна комисия ще стане 15-членен орган, който се назначава от президента по предложения от парламентарно представените коалиции. Таванът от 35 избирателни секции в държави извън Евросъюза също падна.

Икономистът и бивш кандидат-депутат от ВМРО Кузман Илиев обясни в студиото на bTV къде се намира големият проблем в тази промяна. 

"Тук големият проблем е реваншизмът, лобизмът и извънредното законодателство, което се случва. Това, което забелязвам като цяло е, че някакви формации трябва да бъдат изхвърлени от изборната администрация – конкретно в случая ВМРО, тъй като попада в хипотезата на парламентарно представена (партия) на европейско равнище, нещо, което ВМРО не направи преди за „Демократична България", която беше в същата ситуация. Много грозен и ненужен жест и както се видя, носи лоша карма“, смята бившият кандидат-депутат на ВМРО Кузман Илиев от Институт за дясна политика.

"Тази промяна със сигурност не е от принципен, а от партиен интерес" и не отговаря на заявеното искане за справедливо отношение, съгласи се и Киряков, който също бе гост на парламентарното студио.

Според него всички партии „преди избори пипат изборното законодателство, за да си дадат предимство, което е много неприятна ситуация“.

"Този спор има смисъл само ако ЦИК решаваше крайния изборен резултат. ЦИК само регистрира подадените му отдoлу от РИК. Този дебат е излишен", смята политологът.

"Конкретно в Турция считам, че режимът може да бъде доста по-рестриктивен. В действителност, рекордите са сега, въпреки ограниченията. Над 100 000 гласа идват от Турция и тенденцията е да се увеличат. Конкретно за Турция, чисто исторически, трябва да имаме едно наум", заяви още Кузман Илиев. 

"Единственият печеливш в ситуацията не са ИТН. Големият печеливш при новата ситуация е друг. Както видяхме, резултатите от чужбина не влияят много на политическия процес у нас. Ако ги махнете, ще видите, че разпределението е горе долу същото", обясни още той. 

Икономистът изтъкна като факт, че едва 30% от българските граждани имат компютърна грамотност и изцяло машинно гласуване би и изплашило много хора. 

Той коментира и връчването на трети мандат от президента Радев. 

"В крайна сметка президентът претендира за много висок морален пиедестал и единствената формация, която има претенция от много време системно да направи правителство е "Демократична България". Ако се правят тънки електорални сметки за това кои гласове ще му бъдат влети е едно. Аз не мисля, че президентът трябва да изпълнява някаква парламентарна функция. Между другото БСП не го издигнаха, а подкрепиха. Те го откраднаха. Той беше откритие на АБВ", обясни Илиев. 

"Той трябва да прецени кой е интересът на българския народ и кой може да поеме отговорност. България има нужда от правителство, защото има сериозни проблеми", допълни той. 

Икономистът обясни, че "Демократична България" няма да има много повече гласове от тези, които са имали до момента и няма да имат пълно мнозинство. 

"Някой трябва да се нагърби исторически. БСП са във фалит", допълни той. 

"Демократична България" искаха мандата през цялото време. Те знаеха, че няма да имат достатъчен резултат и чакаха третия мандат и днес те абдикират. Сега казват, че нямат тежест, но никога няма да имат. Имат историческата възможност. Искат кабинет на Радев и смятат, че ще се случи кой знае какво. Малките формации се надяват да направи нещо в тяхна полза", каза Кузман Илиев.