КЗП готви голяма секира за ресторантьора от Созопол и таксата му „празен стол”
„Ще припомня случай от миналата година, когато ресторант се опитваше да начислява т.нар. „такса дете” за това, че Вашето дете си играе в заведението. Тогава ние бяхме безкомпромисни. Санкционирахме този търговец, който също призна своята вина. Макар и единични случаи, това са нелоялни търговски практики и във всеки конкретен казус ще реагираме. Хубавото е, че и потребителите са активни и сигнализират, включително чрез социалните мрежи,” добави председателят.
В заключение Маргаритов подчерта, че тези случаи са изолирани, но изключително неприятни. „Винаги съм казвал, че макар и да са малко нарушенията в туризма, всяко едно от тях е в състояние да придобие такава обществена значимост, защото провалянето на почивката или на най-важните елементи от нея е проблем”, каза той и допълни, че в момента по нашето Черноморие има милиони туристи и според него като цяло стандартът е на сравнително добро ниво.
Последвайте ни
И колко ще е глобата?!?!? 150 лв???
50 НАЙ-МНОГО
Такса дете не може да има, но в ресторантите трябва да е означено дали могат да се посещават от деца или не. Такса празен стол също не може да има, ресторантьорът е трябвало да вземе капаро при запазването на десетте места, а ако отидат 6 човека да задържи капарираното за останалите 4 стола.
изглежда наистина си комунист - защото разпореждаш какво може и какво не може без правно основание, а само на личен принцип. всяко заведение има правото да таксува клиентите си по целесъобразност, особено ако те са предварително предупредени за това - по прекарано време, по разположение на местата и пр. например в повечето заведения в европа и най-вече тези, които са по-луксозни и са в туристически места цената се определя освен от менюто, но и от това, къде са разположени местата и плащаш на изхода, а не на сервитьора. в япония още преди 30 години откриха заведения, където цената зависи не от консумацията, но от прекараното време. а най-тегавото в случая е един премиер да се занимава с подобен казус - това направо си е показател за тъпотия - ако това го публикуват в чужди медии вкл. и в нигерийски хората ще изпопадат от смях.
допълнително към по-горното: дори и тази такса да не е обявена в менюто, самият факт, че предварително те са направили устна договорка по правната сила на ЗЗД тя играе ролята на договор, който не е спазен от страна на клиентите. така, че КЗК-то, въпреки че търсят мотив в необявяването на тази такса в менюто, могат да търсят правно основани за санкции само през крив макарон. и допълнително едно въпросче: защо никъде не се споменават клиентите, кои са те, че се вдигна токлова шум?
Разбрахме кой е ресторанта и кой е управителя. КЗК, кажете кои са нелоялните гости нарушили устния договор да ползват въпросните 4 стола. Нали не са "тайни клиенти" на конкуренцията. Ако този ресторант /като се твърди/ има перфектна кухня и има проблем само с краткия сезон, то от Министерството на туризма да помислят как да го наградят, за да стимулират и други техни колеги да поработят над качеството.
И защо да се споменават имената на клиентите ? Ресторантът по имена ли те обслужва ? Свободни места не се калкулират никъде, освен от тези мутри в скъпата ни родина ! Глоба трябва да има и ще има, пък нека да е малка за начало !
Ало, аз съм комунист, събирам пари, не давам! ЗЗД е общ закон, а ЗЗП е специален. Това, че плащаш на час е предварително обявено в съответното заведение, както и цената на в различните зони на заведението или по различните начини на консумация, прав, седнал и т.н. Не ми давай за пример неразвити страни като Франция, защото в тяхно заведение бяха набили едни преподаватели от ВТХИ, франкофони, а още по комунистическо имаше дипломатически скандал, бяха задържали в полицията наш дипломат, защото отказал да плати сума във франкове равна на към 1000 долара, за бутилка шампанска към която уж бил кимнал и бармана я отворил. Иначе си напълно прав, че за подобен скандал там клиентите щяха да ги бият и арестуват.
опитваш се по малко да поназнайваш правото, ама уви - първо: един закон не може да противоричи по разпоредби с друг подобен нормативен акт. шапката в договорните взаимоотношения е ЗЗД. когато се приема един нормативен акт (лично съм учствал в подобна процедура) той се съгласува с всички заинтересовани лица на институционално ниво, след това влиза в НС на първо, второ четене и т. н. така, че няма как ЗЗП да отменя или да противоречи на разпоредби в ЗЗД. Анадънмо?
Защо пък да не ги споменат? Нека се види дали не са от страна на завестлива конкуренция или просто са връзкари, та чак премиерът се разпърдя за столове. Пък и всички да видят кои са тия простаци, дето знаят да резервират, пък не знаят да си плащат за гяволъка.
не повече от 300 лв, ако я има и в менюто като обявена цена, ще го хванат за .....
ЗАПЛАЩАНЕ ЗА ОСТАНАЛИТЕ СВОБОДНИ МЕСТА НА МАСАТА ? ХА-ХА-ХА-ХА-ХА КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ КОМУНИЗЪМ ПРИЛАГАН И НАЛАГАН ОТ ТЪПИ МУТРИ !
Ще му пръднете на масурчето. Та той се усмихва и се подиграва в ефир на всички защото има як гръб. Как може ново заведение да работи с лиценза и звездите на старо което вече не съществува????? Само това е причина за рязване на дейността до края на сезона. ЧИСТА ПРОБА ИЗМАМА!!!! Но момъка не му пука защото сигурно е човек на някой от "ГОЛЕМИТЕ" суджуци и ще получи рамо. Така е когато държавата ни се управлява от КЕБАПЧИИ и СУДЖУКАДЖИИ!!!!
ВСЪЩНОСТ СИ ПРАВ ЧЕ ТОВА Е БЕДАТА: ЗАКОНА ГО ПРАВЯТ И КОНТРОЛИРАТ ОТЯВЛЕНИ СУДЖУКАДЖИИ, АМА ГИ ИЗБИРАМЕ НИЕ
баба ТУНДА, на 1000 % си прав!!!!!!!
На шкембе чорба или на попска яхния я готви тая "секира" ? Ся остаа да въведат закон, според който требе неустоимо да верваме, че нещо се върши.
Медала винаги има две страни.Няма да ги коментирам,и да преповтарям другите форумци. Но Ние-българите винаги допускаме основна грешка. Унищожаваме тотално добрите практики от миналото.Защото били " комунистически" През 80- те,във по вискококласни ресторанти,барове,имаше такса-консумация. Влизате двама-на входа заплащаш общо 10 лева,но Вътре първо: Имаш подсигурено место( брой на ЖЕТОНИТЕ е равен на брой места),и при приключване и представяне на сметка,заплащаш минус 10 лева. Така беше и при запазване на маса за 4,6 или повече гости. Заплащаш" капаро" спрямо брой места.Примерно за 10 места-50 лева. Издават ти бланкетен фиш за сумата.Но имаше неписан закон.Примерно ,местата се запазват до 20 часа. След това се сърди на себе си. капарото изгаря,и ще те настанят някъде,ако има места. Отделно-че ако сте дошли 6 човека,а масата е за 10,това не ви дава право,да държите другите столове празни. Управителя директно настанява други 4 гости,без да ви иска разрешение.А Вие-6 човека си хапвате,пиете и накрая ви приспадат 50 лева от общата сметка. Няма сърдене,няма загуби!
Тази практика не е от вчера или днес в българското битие. Преди време ни се случи нещо подобно в хотел в Рибарица.