Междинният доклад на ЕК от февруари е добър като обективна оценка за извършеното в българската съдебна система и това задължава още повече магистратите в по-нататъшната им работа. Това заяви при посещението си в Пловдив председателят на ВКС проф. Лазар Груев.
След публикуването на доклада са били отстранени проблемите, посочени в документа. Една от слабостите е връщането на делата в прокуратурата. “Магистратите отговарят на упреците на Европейската комисия най-вече с работата си, по-малко с думи, което може би понякога е грешка, защото много от наистина големите им усилия остават нечути и неразбрани”, каза Лазар Груев.
Купуването на гласове е отвратително явление, каза шефът на ВКС. Въпреки че деянието е инкриминирано, за решаването на този проблем не трябва да се разчита само на съда. “Съдът със своята присъда се явява пред обществото тогава, когато лошото вече се е случило”, посочи Груев и уточни, че според него е по-важно да се премахнат условията, довели до купуването на гласове. Когато обаче явлението е налице и има необходимите доказателства за това, съдът реагира винаги по най-добрия начин.
Лазар Груев съобщи още, процедурата за избор на нови председатели на апелативните съдилища стартира на 17 март. Критериите, по които ще се избират магистратите, са висок професионализъм и почтеност.
Проф. Груев бе гост на отчетното събрание на Окръжен съд – Пловдив. Той ги похвали за добре свършената работа през 2008 г. През отчетния период са разгледани 9235 дела, от които са приключени 7496, а осъдените лица са 326. В срок до 3 месеца приключват 79 процента от всички дела. В края на миналата година председателят на съда Сотир Цацаров разпореди пълна вътрешна проверка на всички дела, по които производството е продължило повече от година, както и предприемане на мерки за навременното им приключване. /Димана Тодорова, БЛИЦ