Американски учени описаха уникален случай на заболяване от новата коронавирусна инфекция. 


Според лекари възрастна жена от Съединените щати е била болна от COVID-19 в продължение на 105 дни, като при това 70 от тях продължавала да бъде заразна за другите, предава Глас бг.

Един от авторите на изследването, вирусолог в Националния институт по алергии и инфекции, Винсент Мюнстер, каза, че към него се е обърнал лекуващият лекар на 71-годишната пациентка и е попитал дали жената всъщност може да остане заразна толкова дълго, ако няма симптоми. 

Лабораторията на Мюнстер се съгласила да изследва лично пробите, които редовно се взимат от горните дихателни пътища на болната.

В резултат се оказа, че възрастната жена наистина е останала инфекциозна в продължение на 70 дни от първия положителен тест за коронавирус.

Отбелязва се, че причината за толкова продължително заболяване е отслабената имунна система на пациента. 

Тя страдала от лимфоцитна левкемия и придобита хипогамаглобулинемия. В същото време нейният COVID-19 е асимптоматичен, инфекцията е открита у нея случайно по време на общ преглед, съобщава argumenti.ru.

В момента американската е напълно възстановена от инфекцията, но изследователите продължават да следят здравето й и да се анализира явлението.