Лекарите и персонаналът на акушеро-гинекологичната клиника към Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив не са допуснали нарушения на правилата за добра медицинска практика в случая с починалото на 22 септември новородено бебе. Това е заключението от извършената проверка на Районния център по здравеопазване – Пловдив по жалба на родителите срещу екипа на отделението, съобщи на пресконференция д-р Надежда Цветкова от РЦЗ, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
Медиците са действали адекватно и са направили всичко възможно за спасяването живота на майката и на плода. Новороденото е било с изключително ниски жизнени функции, липса на рефлекси, множество увреждания и кръвоизливи, пише в заключението на аутопсията на трупчето на бебето. Въпреки че е било реанимирано, то е живяло само няколко часа. В такива случаи не се издава акт за раждане, нито удостоверение за смърт, обясни д-р Цветкова. Трупчето се съхранява в моргата на университетска болница, тъй като не е приключила проверката на Окръжна прокуратура.
Случаят с починалото бебе стана известен, след като бащата подаде сигнал в прокуратурата, в РЦЗ, в Комисията за закрила на детето и в полицията. В жалбата си Данаил Георгиев посочва, че съпругата му Весела е била на едномесечно лечение в отделението по патологична бременност в болницата и в началото на седмия месец от бременността започва да ражда. На 21 септември следобед се ражда живо момиченце с тегло 950 грама. Бебето е поставено в кувьоз, но на следващия ден е починало. Майката случайно научила за смъртта на детето, а на бащата пък не била показана медицинската документация, се казва в жалбата. Заместник-директорът по лечебна дейност в болницата д-р Константин Зисов обясни още тогава, че според медицинските стандарти, новородено под 1000 грама се води като аборт и не се регистрира в документацията на отделението.
Димана Тодорова /БЛИЦ