Личният лекар на Силвио Берлускони и шеф на елитната болница „Сан Рафаеле“ в Милано проф. Алберто Дзангрило „погреба“ на бърза ръка коронавируса, пише Монитор.


Именитият доктор обяви в тв-интервю, че заразата в Италия вече е „клинически мъртва“ и нямало нужда от каквито и да било мерки срещу разпространението й.

Като доказателство за твърдението си известният професор – специалист по интензивна терапия посочи последните резултати от изследваните в „Сан Рафаеле“ тампони, в които на практика нямало опасни за здравето „следи“ от вируса.

Изявлението на Алберто Дзангрило предизвика истинска буря в медицинските среди на Италия и особено сред вирусолозите, които пък твърдят, че коронавирусът е все така жив и може всеки момент да се завърне с нова поразяваща вълна.

Според члена на Националния научно-технически комитет за борба със заразата – професора пневмолог Лука Рикелди, думите на личния доктор на Берлускони били чиста проба „юнашка изцепка“ в сбъркан момент и с грешно послание.

Защото макар да затихва на Апенините, заразата все още не била отшумяла и може да се разгори отново, ако не се спазват елементарните предпазни мерки срещу разпространението й.

Колеги на проф. Рикелди пък припомниха изводите от края на миналата седмица на авторитетен английски медицински институт, според който, ако Италия не продължи с частичната карантина, то перспективата от завръщането на бял кон на „Ковид-19“ е съвсем реална.

Едновременно със спора около ползата от макар и по-леките мерки за борба срещу коронавируса, в Италия пламна и деба за целесъобразността на големите и често неоправдани за мнозина разходи по възпирането на заразата.

На мушката на критично настроените политици, медици и граждани е преди всичко построената в кратки срокове в бившето градче за Световното изложение през 2015 г. и оборудвана с модерна техника болница за лечение на „Ковид-19“ със 150 легла. ,

В която от създаването й в края на март до завчера са лежали само 25 пациенти, а за нея са били похарчени 21 млн. лева или близо 1 милион евро на лекуван „калпак“.

Румен Михайлов, „Монитор”, Италия