Интелигентно хаплива пред микрофона, еталон за колегите си, една от звездите на БНР, но безнадеждно разхвърляна и неорганизирана като шеф на програма "Хоризонт". Това впечатление оставя сред колегите си внезапно пенсионираната или уволнена от БНР Лили Маринкова.
Макар и да е навършила 63 г. преди две седмици и просрочила възрастта за пенсиониране на жени с 26 месеца, на нея не й достигат 2 г. стаж, за да се пенсионира по правилата. В началото на кариерата си е започнала работа, без да има подписан договор с държавното радио. Репортерствала на хонорар.
"Обидена съм завинаги. Александър Велев дори не ме попита дали искам да продължа да водя предаването си. Дори не ми предложи", казва известната радиоводеща пред "168 часа" по повод акта на новия директор. Толкова обича работата си, че смята за абсурдно сама да се откаже.

Кариерата й на журналист е свързана главно с БНР, като за кратко се премества в радио "Свободна Европа" през 1995 г., когато пак е уволнена.
Тогава заедно със сегашния директор Александър Велев са заместник-шефове
на сдружение "Свободно слово", което основават с останалите си пострадали от цензурата колеги. Маринкова има кратък престой и в телевизионни предавания - "Вън от рая" по Канал 3, “Открита линия” и “Очевидци" по БНТ в Ефир 2.

Преди 1989 г. дълго време е била дубльор на друга радиолегенда - Божана Димитрова.  Двете се редуват да водят предаването "Разговор с вас", излъчвано всеки петък следобед. Но не участват равнопоставено като колеги. Пред микрофона приоритетно присъства Божана Димитрова. Лили Маринкова по-рядко е водещ на авторитетното за времето си предаване.
По-късно журналистката води сутрешния блок "Хоризонт преди всички", вечерния "Нещо повече", а доскоро и "Неделя 150". А от миналата година е шеф на програма "Хоризонт".

Колегите й твърдят, че организацията не е най-силната й страна. "Лили е нерешителна. Затова в предаването й няма точен ред", казват нейни колеги. Опитвала се да угоди на всички. Иска всички да са доволни, а това е невъзможно. Често като шеф на програма "Хоризонт" отказвала да вземе решение. Не обичала да се конфронтира, а да бъде в еднакво добри отношения с всички лобита. Когато ръководството свалило от ефир блока на Калин Манолов "Деконструкция" в събота (алтернатива и редуващо се с "Конструкция" на Петър Волгин), Лили Маринкова не позволила мястото му да бъде заето от друго предаване. В момента по времето, което е било заето за разговор с Калин Манолов, БНР пуска музика.

Когато Управителният съвет поставил пред нея въпроса да намери начин да спре "Лет ит би" да звучи постоянно в ефира на радиото, Маринкова не направила нищо. Излизала с аргумента, че не може да пречи на протестите на колегите си, макар че самата тя по мнението на подчинените си едва ли била съпричастна към каузата.

Недоволството на журналистите от БНР обаче няма никаква връзка с Лили Маринкова. Песента на “Бийтълс” звучи, откакто ръководството взе решение да съкрати разходите за възнаграждения с 10%. На практика орязани били заплатите само на журналистите, и то с 30%, докато на администрацията и на останалите знайни и незнайни длъжности останали същите.

Тогава Лили Маринкова не помогнала на колегите си от "Хоризонт", които са основното звено в националното радио, да запазят възнагражденията си. И те са недоволни от липсата на шефска подкрепа.

Слабото планиране на програмата е друг минус в практиката на Лили Маринкова, казват колегите й. Тя присъствала на заседанията, но не помагала в решението как да се подходи към дадена информация. И всеки действал поединично.

"Случвало се е да имаме един и същи събеседник по темата да говори едно и също в 4 различни предавания през деня. Такова повторение и разхищение на ефирно време не би трябвало да се получава, ако имаше ясна визия как да се разработи новината, какви интервюта и коментари да има. И тук е функцията на директора на програмата, който да разпредели нещата и да реши кое къде да бъде", твърдят служители на БНР.