Четирима лекари от родилното отделение на болницата във Видин подадоха предизвестия за напускане, съобщава БНТ. Причината е починалото новородено в края на 2019 г.

Припомняме, още тогава Окръжната прокуратура в града разпореди проверка за евентуална лекарска грешка.

Ако четиримата медици обаче напуснат, има опасност АГ отделението да бъде закрито поради недостиг на специалисти.

Прокуристът на видинската болница МБАЛ "Св. Петка" Ивета Найденова обясни, че причините за подадените предизвестия, сред които и това на завеждащ отделението, са морални.

Все още обаче няма доказана вина за смъртта на детенцето, а проверките продължават.

Найденова посочи, че ще започне одит и съдебно производство, от което ще стане ясно има ли изобщо виновен по случая. Те смятат за тяхно задължение и право да постъпят по този начин, подчерта тя.

От своя страна близките на бебето, което е родено живо и здраво, но почива часове по-късно, упрекват лекарите. Те продължават да търсят истината.

Прокуристът на болницата е на мнение, че до напускане на лекари от отделението не бива да се стига. Тя изтъкна, че не може да се допусне да се закрие отделението по акушерство и гинекология, тъй като Видин е областен град.

Преди седмица отново заради напуснали лекари специалисти временно спря приемът на пациенти в неврологията.

Именно заради проблемите в болницата днес Общинският съвет заседава извънредно. Въпреки, че общината е само акционер, ще се обсъжда създаване на специален фонд в подкрепа на лечебното заведение.