„Минаха 10 години, а сякаш всичко стана вчера. Почивай в мир, Ивке“, написа преди няколко дни във фейсбук приятелка на 25-годишната Ивелина Славчева от Ловеч.

На 15 септември 2012 г. градът осъмна със страшната вест, че младата жена е застреляна с 5 куршума на центъра пред дискотека „Илит“.

Убиецът – 33-годишен полицай от местното РПУ беше задържан още същия ден. Стана ясен и мотивът му – Ивелина не отговорила на чувствата му, дори го изтрила от списъка на приятелите си във фейсбук.

Жертвата Ивелина Славчева

Иво Маринов служел в звено „Охранителна полиция“ към полицейското управление в Ловеч. Но изглежда имал много свободно време, което решил да използва, за да преследва красивата Ивелина, наричана от всички Ивка. Влюбил се в момичето година и половина по-рано, на няколко пъти се срещали, говорили си, той обяснявал чувствата си.

Младата жена му отговаряла, че не ги споделя внимателно, за да не го нарани. Но Иво не преставал, затова и Ивелина станала по-рязка – накрая му казала, че й той е напълно безразличен.

Освен разликата във възрастта, двамата се движели в различна среда. Ивка работел като застраховател в местния клон компания „Армеец“, а полицаят бил саможив. Нямал много приятели, завиждал на образованите младежи от обкръжението на Ивка, в което нямало как да се впише.

Наред с това Иво имал самочувствие на мачо, смятал, че няма жена, която да му устои и следвал принципа на Казанова да я ухажва постоянно. Следял я и знаел, че няма сериозен приятел, вярвал, че постепенно ще спечели сърцето й. Правел й подаръци, канел я на кафе, но тя започнала да избягва срещите им. Тогава полицаят продължил атаките с любовни есемеси и послания във фейсбук, докато и оттам го изтрият. Накрая започнал да я следи от разстояние с колата си, без да се крие.

Така станало и във фаталната нощ срещу 15 септември – събота, когато Ивка и нейни приятели отишли да се веселят в дискотека „Илит“. С часове Иво седял отвън да я чака в колата си, но не влизал в заведението.  Бил предупреден от шефовете си да не я доближава след две оплаквания на младата жена. Ден по-рано Ивка даже ходила в РПУ-то да пусне жалба срещу полицая, че я следи, но дежурният й казал да дойде в понеделник.

Малко преди 5 часа Ивка и нейна приятелка с приятеля й излезли от заведението на паркинга се качили в „Мерцедес“. В тъмното откъм страната на младата жена се появил Иво, насочил служебният си пистолет „Макаров“ и открил огън. Четири куршума улучили Ивка в главата, един във врата – всеки от тях бил смъртоносен.

Полицаят се прибрал вкъщи, но решил да се обади в Спешна помощ, за да пита дали приятелите на Ивка, които вече били седнали в колата, са ранени  при стрелбата. След 5 минути пристигнали униформени и го арестували.

Почернените близки и стотици жители на Ловеч бяха потресени и излизаха на мълчаливи протести пред полицията. Почти всички бяха убедени, че Ивка имала шанс за спасение, все пак убиецът е човек под пагон, тя се е жалвала срещу него, началниците му са можели да го спрат.

Преди 10 години пред „Труд“ тогавашният шеф на Областната дирекция на МВР в Ловеч комисар Георги Иванов обясни, че не разбира нито мотивите на този полицай да застреля момичето, нито как досега е минавал без проблем на психотестовете. Месец-два преди убийството Маринов подал искане за повишение в офицерско звание, тъй като има завършено висше образование. Тогава за последно минал на психотест в Плевен, но комисар Иванов спрял молбата му, защото смятал, че служителят няма  качества за офицер.

"Маринов не може да даде логично обяснение защо е убил момичето. Разговарям с него и виждам, че по отношение на жертвата той е живял в един виртуален свят", сподели шефът на полицията в Ловеч тогава.

30 години затвор – такава присъда получи Иво Маринов още на първа инстанция, по-късно тя бе потвърдено окончателно от Върховния касационен съд. Една от експертизите по време на делата сочеше, че той страда от параноидна шизофрения, но заключението беше, че е вменяем, разбирал е какво  извършва и следва да носи наказателна отговорност.

Три години преди разстрела 

Заплашвал с киселина бивша приятелка от Плевен

Полицаят Иво Маринов заплашвал да обезобрази с киселина друго момиче 3 години по-рано в Плевен. Това стана ясно още при първото заседание в Ловешкия окръжен съд, който трябваше да определи дали да остави мъжът за постоянно в ареста.

През 2009 г., след като прекратила връзката си с полицая, девойката от Плевен се жалвала, че той я заплашвал с убийство и заливане със сярна киселина. По случая била образувана преписка от районната прокуратура в Ловеч, която препратила по компетентност разследването в Плевен, но там не се стигнало до резултат. Подпален бил и автомобила на момичето, имало съмнения, че това е работа на Маринов, но и за това не се събрали доказателства. В същото време бащата на заплашваното момиче взел охраната му свои ръце и започнал да кара дъщеря си сутрин на работа, а вечер да я прибира, докато постепенно опасността от саморазправа отмине.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук