Надявам се последиците от приетия закон за закриването на спецправосъдието да не се отразят на делата, които се водят. В някои от параграфите си този закон е неизпълним и аз се опасявам, че ще се създаде хаос. Ние, прокурорите, ще трябва да спрем да работим от момента, в който Специализираната прокуратура бъде закрита. Това заяви пред БНТ ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Според въведения квотен принцип не може повече от 1/3 от числения състав на прокуратурата да отиде в едно съдилище. „Така обаче се създава условие конкретни магистрати да не могат да работят по конкретни дела“, обясни тя.

„Неприключилите дела в Специализираната прокуратура са стотици. Те трябва да се прехвърлят от компетентна прокуратура. Работата се връща по местоизвършването на престъплението. Поражда се и проблем със събирането на доказателства“, предупреди Маджарова.

На въпрос, ако обвиняемият е в Дубай, какво се случва с делото, Валентина Маджарова отговори така: „Делото ще трябва да се поеме от градския съд в София“.

„Колегите са изключително обезпокоени от това, което се случи. Самото закриване на спецмагистратурите в България нарушава Конвенцията на трансграничната престъпност и корупцията. Тя е част от нашето правосъдие и ние сме длъжни да го спазваме. Това закривате е в противоречие с препоръките на ЕС.

Организираната престъпност много отдавна е спряла да е локална, тя е трансгранична“, посочи още ръководителят на Специализираната прокуратура.