Солниците в училищните столове и лавки ще бъдат махнати, за да се изключи възможността децата допълнително да си посоляват ястията или сандвичите. Това е записано в новата Наредба за здравословното хранене на учениците, която се очаква да влезе в сила в началото на следващта година, съобщава в. "Труд".
Експерти напомниха, че солта увеличава опасността от сърдечносъдови заболявания и нови много рискове за здравето.

Пак за да не ядат много солени манджи, в документа на Министерството на здравеопазването е отбелязано, че туршии могат да се предлагат единствено през зимния сезон, само на обяд, и то най-много веднъж седмично. Ако децата са записани на целодневно хранене, то позволената "доза" е най-мног о2 пъти седмично. А преди да се поставят на щанда в стола или на лавкара, саламуреното сирене и маслините трябва да са били обезсолени с предварително изкисване във вода.

От догодина така използваните колбаси няма да се сервират като основно ястие, а ще присъстват в менюто на подрастващите единствено в сандвичите. Когато лелите в столовете се захванат с приготвянето на ястия със замразени зеленчуци пък, то последните трябва директно да се поставят в тенджерата, а не преди това да се размразяват. Така ще се избегне загубата на полезните им съставки.


Задължително един път седмично готвачите трябва да подменят мазнината от фритюрниците и пържолниците. Абсолютно забранено е използвана мазнина при пържене да се влага по-късно в ястия. Ако наредбата не се спазва, Законът за здравето предвижда глоби до 5000 лева, напомниха от МЗ. /БЛИЦ