Мальовица е любимото място на българските планинари и място, от където са започнали своя път най-великите български алпинисти. Едва ли е случаен фактът, че по склоновете на върха са се обучавали и обучават настина най–изявените българи алпинисти.

Наричат върховете от Мальовишкия дял на Рила магически гиганти, надвисвали над една от най – красивите ледникови долини у нас. Мальовица продължава да бъде като магнит и за още много известни и не толкова известни планинари и алпинисти и предлага смразяваща със своята красота и великолепие гледка
 
Елате на едно атрактивно спускане посветено на Националния празник на България  и вижте зимните одежди на Мальовица, преди настъпването на пролетта.
По случай Деня на Освобождението - 30 млади планинари – деца от туристическа група „Млад планинар“ в град Петрич ще се спуснат с национални знамена в 12,00 часа под формата на  буквата V.

V като като знакът за victory или победа, каквато България е извоювала преди 143 години с подписването на мирния договор в Сан Стефано.  Знакът  V  e стоял и като специална нашивка- шеврон   на униформите на войните освободители от Руската Императорска армия.

Малко по-късно в 19,30 същият ритуал с факли и знамена ще бъде изпълнен от ски учители и желаещи гости на пистите. Факлите, в ръцете на опитните скиори са само отражение на факлите, които  носят в сърцата си малките горди български планинарчета, които помнят и легендата за Мальо  войвода, българският хайдутин загинал под върха в битка с поробителите.

„Да помним историята си и да предаваме любовта си към най – красивата европейска страна е целта ни  като организатори на честването на Трети март на Мальовица. Да възпитаваме родолюбие,  да познаваме и почитаме  героите-българи, руси, украинци, беларуси, фини, румънци , които са отвоювали с живота и кръвта си нашето освобождение, но и да гледаме напред към бъдещите поколения, които ще славят името на България.“ Казват от комплекс Мальовица.
Кратка заря ще ознаменува финала на националния празник на България