"Моята цел е в ИБГНИ аз да бъда мостът, който да бъде хвърлен към БСП и към останалите нормални политически сили в парламента за това в следващия парламент да има правителство. Аз считам, че БСП е една нормална политическа сила и би трябвало да бъде разговаряно с нея.“

Това каза пред БНР Минчо Христов от Движението на непартийните кандидати, което вече ще бъде част от предизборна коалиция с ИБГНИ, след като преди това беше в един отбор със социалистическата партия.

Христов декларира, че с БСП имат прекрасни отношения и общи позиции.


Минчо Христов

"БСП имаше много достойна позиция в миналия парламент на фона на това, което се разигра. Не влезе в тези грозни караници между различните парламентарни групи.“

Минчо Христов счита за "изключително опасно“ и следващият парламент да не успее да състави правителство.

"Ако продължат тези караници по този грозен начин и това разделение на опозицията, ГЕРБ ще се върне на власт.“

Сред различията с БСП той открои това, че е трябвало да бъде внесено правителство в парламента и парламентът да реши, защото "депутатите не са олигофрени и не бива да се съобразяват с прищевките на своето партийно ръководство, ако прищевките са грешни“.

"Аз споделих на Корнелия Нинова, че ако БСП върне мандата, това е дезертьорство.“

Христов е на мнение, че БСП е трябвало да предложи състава на служебния кабинет като свой, защото е имало голяма вероятност това правителство да бъде гласувано.

Запитан защо сменя почти сигурно място в следващото Народно събрание в листите на БСП за България с несигурността ИБГНИ да не прескочи парламентарната бариера, Христов посочи:

"Нашите симпатизанти решиха да направим това.“

"За нас не е толкова важна формата. За нас е важно това, което става в парламента, какви закони внасяме“, допълни Минчо Христов и изтъкна, че ще се опитат да бъдат коректив в коалицията на Мая Манолова и да поправят някои грешки.

Партиите трябва да загърбят партийния си егоизъм и личните си кавги и да гледат това, което е полезно за хората, отбеляза в заключение Христов.