Кулинарката Мариела Нордел изкара безспорно тежка година. Тя загуби най-близкия си приятел - оперният певец Камен Чанев, който бе покосен от коронавирус.

Ето кои са седемте смъртни гряха, описани на стената й във Фейсбук:

Седемте смъртни гряха през Ренесанса: похот, чревоугодие, алчност (скъперничество), леност, гняв, завист, горделивост и Седемте смъртни гряха през 2019:

1. Да се чукаш с грозни и глупави богаташи /без да ги обичаш, разбира се/,

2. Да ядеш джънк или пък обратното - само гурме,

3. Да не плащаш на работниците си дори мизерните им заплати, докато ти се гушиш /от обществени кражби и от труда на работниците ти/ с милиони,

4. Да си всяка вечер "на клуб", всеки ден "на мол", но да не знаеш какво е станало на 6 септември....

5. Да се дърлиш с непознати /и познати/ по дуварите на Фейсбук,

6. Да завиждаш на прикритите проститутки от чалготеките, че карат джиповете на поредния си любовник и се обличат като униформи във "Филип Плейн",

7. Да работиш в някоя ТВ и да се имаш за незаменим/неотразим/велик!

За 2020 не ми се коментира, защото най-големият грях е на управляващите към хората, а, на хората - че се примиряват, че се подчиняват на страха.

След 1983 - когато за един месец загубих дядо и баба, и след 1998 - когато убиха годеника ми, 2020 е най-черната ми година.

83 и 98 бяха тъжни, трудни, но не и черни. 20-та е черна с безнадеждието си... Няма какво да се залъгваме, чакат ни тежки дни. И наша отговорност е да се подготвим. С Вяра, с Дух, със Смелост. Бог да ни е на помощ през 2021 и последващите!