Резултатите за създаването на ваксина срещу коронавирус са окуражителни, но не бива да създаваме очаквания за нещо, което може да не се сбъдне. Това е големият риск при ваксината – никой не знае дали ще бъде намерена и дали ще бъде ефикасна, заяви в тв интервю българският еврокомисар Мария Габриел.

Tя подчерта, че дългосрочно решение на кризата несъмнено минава през лечение и ваксина. Според нея обаче понякога създаването ѝ отнема повече от 10 години и беше категорична, че не може да се прави компромис с нейната безопасност и ефикасност.


Еврокомисарят обясни, че целта в момента е периодът да бъде скъсен между 12 и 18 месеца. По думите ѝ оптималният вариант е 2021 г. Тя изтъкна, че заедно с работата по създаването на ваксина, Европа трябва да бъде готова с производствения капацитет.

„Предстои много ясно да се следи коя компания как напредва. Не можем да чакаме ваксината да бъде намерена и в Европа да няма достатъчно производствен капацитет – трябва да изпреварим процеса“, уточни тя.

Мария Габриел заяви, че има разработен инструмент за спешна помощ в размер на 2,7 млрд. евро, който позволява предварително да бъдат сключени споразумения с обещаващи компании (които са във фаза 2 и 3 на клинични тестове). По думите ѝ това ще донесе сигурност и работа в оптимални условия на учените.

Тя подчерта, че за последните 4 месеца са се случили „чудеса“ – учените са напреднали толкова, колкото обикновено им отнема години. Въпреки това заяви, че трябва да има ясни правила и да няма разделение на бедни и богати в ЕС.

„Европа има топ компании и учени. Сред първите три компании в света има и европейски. Предстои да видим докъде ще доведат клиничните тестове. Регулаторната рамка трябва да е максимално гъвкава и да не се прави компромис със стандартите“, обясни еврокомисарят.

Според нея важно е не само създаването на стратегически резерв за медицинско оборудване - преди 2 седмици е била предложена нова програма за здравеопазване в Европа за 9,4 млрд. евро, която, по думите ѝ, е минала незабелязана.

„Тя е важна, защото е в унисон със средствата по програма „Хоризонт Европа“, които ще позволят на държавите членки да се отговаря по-адекватно в случай на нужда“, допълни тя.

Мария Габриел обясни, че така, както са предвидени, тъй като преговорите още не са приключили, България ще получи 9 млрд. евро в грантове и 3 млрд. евро в кредити от средствата, предвидени за справяне с кризата.

Тя коментира и дистанционното обучение у нас. Според нея България е сред страните, които са се справили добре.

„Ние имаме същите предизвикателства като в Европа. Установихме, че трябва да работим за свързаност – 18% от училищата в Европа нямат добра интернет връзка. Трябва да работим за материално оборудване и за цифрови умения както за младите, така и за учителите“, продължи тя.