Първата постановка на „Рейс“ в Сатиричния театър е през март 1980 година. Успехът на спектакъла, който в езоповски стил критикува премълчаваните проблеми в тогавашното общество, е изключително голям. За всяко представление опашките за билети се вият по улица „Раковска“, а подвикванията за билети „Търси се” не стихват. Хората искат да гледат любимците на Сатиричния театър – Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Георги Парцалев, Хиндо Кисимов, Васил Попов, прохождащата тогава в професията Мария Статулова.
На сцената - рейс, който никога не стига до там, за където е тръгнал,  девет души са завладени от паника и ужас. Те приемат пасивно съдбата си. Решават, че като не назовават проблемите си или се правят, че не ги забелязват, те сами ще ги подминат.
Оказва се, че въпреки езоповския си език, тази пиеса продължава да е актуална и днес. Според проф. Здравко Митков, режисьор на най-новата трактовка на „Рейс“ в Сатирата /с премиера октомври 2015 година/, този фатално съвременен фарс е сред най-тъжните сатирични прозрения на Стратиев.

 
В „Рейс“ на проф. Митков участват Тончо Токмакчиев, Мартина Вачкова, Александра Сърчаджиева, Михаил Сървански, Красимир Куцупаров, Петър Лъджев и Светломир Радев. Режисьорът решава да промени една от мъжките роли, която навремето се играе от Парцалев, и да я повери на Мартина Вачкова, съобщават от Сатиричния театър.
 
„В началото, когато четях репликите на моя персонаж в пиесата,  непрекъснато чувах гласа на Парцалев“ – разказва Мартина. „Така става и когато чета текстовете на Радичков – тогава чувам гласа на баща ми. Знаех, че в „Рейс“ Стратиев пише ролята специално за Парцалев. А в ролята, която сега се играе от Тончо Токмакчиев, докато четях пиесата, чувах гласа на Калоянчев. Сега Тончо играе неговата роля“.
 
Според актрисата, решението на проф. Митков, да преработи мъжкия образ в женски, е изключително режисьорско попадение. “Според мен, това даде повече дълбочина на образа на една оцеляваща жена, която показва силата си в толкова критична ситуация. Много обичам ролята си и затова каня публиката да ни гледа!“. Следващите дати на „Рейс“ в Сатиричния театър са 13-ти февруари, понеделник, и 19-ти март, неделя.
 
Когато пиесата излиза през 1980 година, Мартина е 19-годишна и е първа година студентка във ВИТИЗ. Тогава баща й – големият актьор Григор Вачков - не успява да играе в „Рейс“, макар че е разпределен в една от ролите. Той умира на 18-ти март 1980 година. Премиерата на „Рейс“ на режисьора Младен Киселов е няколко дни по-късно.
Мартина си спомня опашките от онова време пред театъра. „Тогава не се ходеше само по веднъж на театър. Хората гледаха всяко представление по няколко пъти”.
 
През 2017-та се навършват 75 години от рождението на Григор Вачков. По този повод в навечерието на Световния ден на театъра 27-ми март Съюзът на артистите съвместно със Сатиричния театър подготвя голяма юбилейна изложба в негова памет.