Мащабна операция на ГДБОП и Европейската прокуратура разкри ОПГ, злоупотребявало със европейски  средства по земеделски програми в Петрич, съобщава bTV.

Двама от групата са задържани в Обзор по време на земеделски семинар.

Както БЛИЦ писа през 2020г. в ГДБОП-МВР са придобити данни, че на територията на община Петрич функционира организирана престъпна група, осъществяваща престъпна дейност, изразяваща се в неправомерно предоставяне и усвояване на субсидии за отглеждане на земеделски култури, пасища, програми за отглеждане на животни, както и по оперативни програми за използване на пасища и мери.

Според постъпилата информация част от лицата, които от години неправомерно получават и управляват парични средства под формата на субсидии, предоставяни на България от фондовете на ЕС, както и печелят проекти по оперативни програми са: Началника на Общинска служба „Земеделие“ – Петрич, други служители на общинската служба, техни роднини и приближени лица.

Установено е, че всяка година лицата осъществяващи гореописаната престъпна дейност прогресивно увеличават декларираните площи и животни, респективно и се увеличават и сумите, които получават под формата на субсидии. Също така е установено, че ръководителя на Общинска служба „Земеделие“ – Петрич и неговият брат са успели да усвоят чрез констативни нотариални акта по обстоятелствена проверка имоти с площ над 40 000 декара.

Установено е, че само две лица, участници в престъпната група, са получили за последните 5 календарни години парични средства в особено големи размери под формата на субсидии - над 600 000 лв.

Във връзка с горното и с цел предотвратяване, пресичане, разкриване и документиране в пълен обем на извършваната противоправна дейност на 29.06.2022 г. е проведена специализирана полицейска операция съвместно със служители на сектор БОП – Благоевград, сектор БОП – Кюстендил, сектор БОП – София град, сектор БОП – София област и сектор БОП-Перник.

В хода на проведените мероприятия са извършени 4 броя обиски (претърсване) на лица и претърсване и изземване на 7 леки и товарни автомобили, както и претърсване и изземване на 6 адреса на територията на общ. Петрич и общ. Сандански, в това число и помещения на Общинска служба „Земеделие“ – Петрич и земеделска аптека с амбулатория.

В хода на провежданите мероприятия са установени и иззети:

- Мобилни телефони и СИМ карти;

- Заявления за кандидатстване по оперативни програми за подпомагане на Европейския съюз, договори за наем и покупко – продажба на частни и общински имоти /земеделски площи/ и други документи имащи отношение по горепосоченото досъдебно производство;

- Множество идентификатори за животни /ушни марки/.

В хода на проведените мероприятия със заповед за задържане за срок до 24 часа съгласно ЗМВР са задържани 8 лица, от които Началника на Общинска служба „Земеделие“ – гр. Петрич, други служители на общинската служба и лица, съпричастни към гореописаната престъпна дейност.

Работата по случая продължава. Разследването се осъществява под надзора на Европейската прокуратура.